ABC dinosaurů: Zánik dinosaurů

ABC dinosaurů: Zánik dinosaurů
Sdílej
 
Encyklopedie ABC končí zánikem dinosaurů. S vyjímkou ptáků, kteří jsou jejich přímými potomky, dinosauři vyhynuli v průběhu hromadného vymírání na konci křídy. Co je zabilo? O příčinách se vědci přou už 150 let.

V ábíčku vychází na pokračování encyklopedie ABC dinosaurů. Jednotlivé listy můžeš z časopisu vyjmout, seřadit si je do šanonu a vytvořit si vlastní jedinečný atlas pravěkých ještěrů. Kromě vědeckých informací nechybí ani dobrodružné představy o životě dinosaurů z deníku českého objevitele, vynálezce, spisovatele a cestovatele v čase Věnceslava Brábka.

ABC dinosaurů:

Zánik dinosaurů:

Jak vyhynuli pravěcí vládci naší planety

Dinosauři s výjimkou ptáků, kteří jsou jejich přímými vývojovými potomky (a podle moderní systematiky vlastně i jedinými přežívajícími dinosaury), vyhynuli v průběhu hromadného vymírání na konci křídy před 66 miliony let. Jedná se o poslední ze série pěti masových vymírání, které postihlo život na Zemi za uplynulých 500 milionů let.

ABC dinosaurů •  ABC

Této sérii katastrofických událostí se přezdívá „Velká pětka“ (anglicky Big Five) a vyhynutí z konce období křídy nebylo to nejvražednější – ještě horší bylo to, které předcházelo vzniku dinosaurů – tedy vymírání na přelomu prvohorního permu a druhohorního triasu před 252 miliony let. Zatímco vymírání, které postihlo poslední dinosaury a jejich současníky vyhladilo asi 75 % tehdejších druhů, to permo-triasové má na svědomí možná i přes 90 % tehdejších druhů! 

Proč vyhynuli dinosauři?

O příčinách vyhynutí tzv. neptačích dinosaurů před 66 miliony let se vědci přou už více než 150 let. Za tu dobu se objevily zcela směšné představy (dinosauři se unudili nebo jim housenky sežraly všechnu potravu) přes nápaditější, ale chybné hypotézy (náhlá změna klimatu, nástup kvetoucích rostlin, výbuch supernovy) až po ty, které jsou ve hře i dnes (extrémní vulkanická činnost, posuny úrovně hladin moří a oceánů a především – srážka s mimozemským tělesem).

Srážka vesmírného tělesa se Zemí: Pro dinosaury to nedopadlo dobře •  Profimedia.cz

V roce 1980 přišel fyzik Luis Alvarez se svým týmem s myšlenkou, že se na konci druhohor mohla Země srazit s kometou nebo planetkou a prach i popel, které zakryly oblohu, pak způsobily globální katastrofu. Rostliny totiž nemohly růst a celé ekosystémy v nastalé tmě a zimě zkolabovaly. I dnes je to nejpravděpodobnější teorie o příčině velkého vymírání na konci křídy.

Z deníku Věnceslava Brábka:

Věnceslav Brábek, prosím. Objevitel, vynálezce, spisovatel a cestovatel v čase. To jsem já. Váženým čtenářům ABC předkládám své deníkové zápisky o životě dinosaurů, jak jsem je při svých cestách časem zaznamenal. 

Ve jménu Brábkově: Cesty do druhohor

Ve jménu Brábkově: Cesty do druhohor

Poslední den dinosaurů

Vybral jsem si pozorovací stanoviště na vysokém kopci s výhledem na jih. Věděl jsem, že planetka přiletí asi za dvě minuty. Byl jsem od místa dopadu vzdálen víc než dva tisíce kilometrů, přesto mi ale bylo jasné, že bych tu dlouho nepřežil. V dálce jsem pozoroval stádo rohatých triceratopsů a osamělého samce kachnozobého edmontosaura. Kdyby jen tušili, co je zanedlouho čeká! Zatím si tu život plynul svým tempem a všechno tvorstvo si nevědomky užívalo poslední den druhohorní éry.

Jedinými přeživšími dinosaury jsou vlastně předkové dnešních ptáků •  Profimedia.cz

Netrvalo dlouho a pocítil jsem silnou zemětřesnou vlnu, která mě srazila na kolena. Všechno se začalo třást a obloha nade mnou se pomalu zbarvovala do červena. Věděl jsem, že už se začala zahřívat od vracejících se částeček roztaveného materiálu, vyvržených při srážce daleko na jihu. Začalo se hrozivě oteplovat, můj palubní hlásič uváděl po chvíli přes 50 °C! A teplota se měla zvýšit až na 250 stupňů, a to už za několik minut! Nic, co se neschová pod zem nebo pod vodní hladinu, tu dlouho nepřežije.

Stromy okolo mě už hořely a já jsem, mírně osmahlý, rychle skočil do kabiny stroje času. Jenže ouha! Horkem se roztáhly plastové západky a já nemohl kabinu utěsnit! V poslední chvíli, kdy už palubní počítač hlásil vražednou okolní teplotu 90 °C, se mi podařilo kabinu zavřít. Nejspíš to teď vezmu rovnou do doby ledové!

ABC Dinosauři:

Dinosauří speciál ABC: 164 stran a 1000 fotek! Nejnovější poznatky, nejzajímavější fakta a nejlepší dinosauři.

Kupuj knihu ABC speciál Dinosauři, doprava je zdarma.

Proč vyhynuli dinosauři? Nepřežili ledové peklo

Proč vyhynuli dinosauři? Nepřežili ledové peklo

Dinosauři vyhynuli? Výhoda! Jak savci ovládli planetu

Dinosauři vyhynuli? Výhoda! Jak savci ovládli planetu

Zvířata, která zapomněla vyhynout

Zvířata, která zapomněla vyhynout

Autor

Vladimír Socha

 

Články odjinud