ABC dinosaurů: Yangchuanosaurus ulovil cokoliv

ABC dinosaurů: Yangchuanosaurus ulovil cokoliv
Sdílej
 
Encyklopedie ABC dinosaurů představuje mohutného dravého teropoda. Yangchuanosaurus měl čelisti osázené velkými vroubkovanými zuby. Nejspíš dokázal ulovit jakékoliv dinosaury, na které narazili.

V ábíčku vychází na pokračování encyklopedie ABC dinosaurů. Jednotlivé listy můžeš z časopisu vyjmout, seřadit si je do šanonu a vytvořit si vlastní jedinečný atlas pravěkých ještěrů. Kromě vědeckých informací nechybí ani dobrodružné představy o životě dinosaurů z deníku českého objevitele, vynálezce, spisovatele a cestovatele v čase Věnceslava Brábka.

ABC dinosaurů:

Yangchuanosaurus

Yangchuanosaurus byl velký dravý dinosaurus, který žil v období střední až pozdní jury (asi před 168 až 145 miliony let) na území současné čínské provincie S’-čchuan. Lebka největšího dosud objeveného exempláře měří na délku 111 cm, celková délka těla jejího původce pak činila asi 10,8 metru a hmotnost mezi 3 a 3,5 tunami.

Sběratelská encyklopedie ABC dinosaurů •  ABC

Jangchuanosauři byli mohutní draví dinosauři s masivní hlavou a krkem, silnýma nohama a kratšími silnými předními končetinami. Dlouhý mohutný ocas tvořil zhruba polovinu délky těla a dobře vyvažoval těžkou přední část těla včetně lebky s čelistmi osázenými velkými vroubkovanými zuby.

Tito teropodi nejspíš dokázali ulovit jakékoliv dinosaury ve svých ekosystémech geologického souvrství Ša-si-miao od malých ornitopodů přes „obrněné stegosaury“ až po velké sauropody.

Yangchuanosaurus shangyouensis

Délka: až 10,8 m

Hmotnost: až 3,5 tuny

Kdy žili: před 168 až 145 miliony let

Druh Yangchuanosaurus shangyouensis formálně popsal čínský paleontolog Tung Č’-ming v roce 1978 na základě poměrně kompletní kostry s lebkou, objevených o rok dříve v oblasti Jung-čchuan (v angličtině Yongchuan; odtud rodové jméno dinosaura). Později byly objeveny další fosilie včetně lebky a částí kostry většího jedince, který byl původně pojmenován jako nový druh Yangchuanosaurus magnus.

Porovnání velikosti jangchuanosaura a dospělého člověka •  Wikipedia

Dnes je za další platný druh považován pouze Y. zigongensis, popsaný v roce 1993 ze slavné čínské lokality Ta-šan-pchu. Dnes řadí paleontologové jangchuanosaura do čeledi Metriacanthosauridae, vývojově primitivní skupiny teropodních dinosaurů z nadčeledi Allosauroidea. Fosilie tohoto teropoda byly objeveny dokonce ve vrstvách z pozdní křídy (stáří „jen“ 145 až 140 milionů let), datování ale není jisté.

Z deníku Věnceslava Brábka:

Věnceslav Brábek, prosím. Objevitel, vynálezce, spisovatel a cestovatel v čase. To jsem já. Váženým čtenářům ABC předkládám své deníkové zápisky o životě dinosaurů, jak jsem je při svých cestách časem zaznamenal. 

Ve jménu Brábkově: Cesty do druhohor

Ve jménu Brábkově: Cesty do druhohor

Dinosauří hřbitov

Neměl jsem dobrý pocit od chvíle, kdy se kabina mého stroje času začala zhmotňovat v pozdně jurské krajině budoucí Číny. Přepadl mě hrozný zápach, ze kterého se mi stáhl žaludek.

Až po dokončení transferu jsem spatřil, že se nacházím na místě nějaké pohromy – všude okolo ležely mršiny dinosaurů, mnohé z nich ještě čerstvé! Některé jsem i poznával – stegosaurid Tuojiangosaurus, malincí ptakopánví dinosauři agilisauři a hexinlusauři, mládě sauropoda omeisaura a kousek ode mě obří tělo dlouhokrkého sauropoda mamenchisaura!

Jangchuanosauři byli mohutní teropodi, kteří ve svých ekosystémech představovali dominantní predátory •  Jan Sovák

Dinosaury tu nejspíš zahubila povodeň a jejich těla tu ležela nanejvýš dva dny. Obří samec mamenchisaura musel být dlouhý tak 35 metrů a z toho 15 metrů měřil samotný jeho krk! Doslova jako tovární komín, ale na živém těle kolosálního dinosaura. To jsem musel vidět zblízka, zápach nezápach.

Opatrně jsem kráčel bahnitým terénem k mrtvému dinosaurovi a úplně jsem na chvíli zapomněl, že tu mohou být také ještě nějací živí dinosauři. A opravdu! Se zlostným zasyčením se z břišní dutiny mamenchisaura zvedla rohy posetá hlava dravého jangchuanosaura! Přiživoval se na mršině a nechtěl být nikým obtěžován. Stačilo jedno rozevření obřích čelistí a já už jsem pelášil zpátky ke stroji. Naštěstí mě obří dravec nechtěl pronásledovat, hostinu měl už totiž zajištěnou.

ABC Dinosauři:

Dinosauří speciál ABC: 164 stran a 1000 fotek! Nejnovější poznatky, nejzajímavější fakta a nejlepší dinosauři.

Kupuj knihu ABC speciál Dinosauři, doprava je zdarma.

ABC dinosaurů: Xenotarsosaurus je záhadný dravec

ABC dinosaurů: Xenotarsosaurus je záhadný dravec

ABC dinosaurů: Wuerhosaurus, příbuzný drsného býložravce stegosaura

ABC dinosaurů: Wuerhosaurus, příbuzný drsného býložravce stegosaura

ABC dinosaurů: Velociraptor vypadal jinak!

ABC dinosaurů: Velociraptor vypadal jinak!

Autor

Vladimír Socha

 

Články odjinud