Šelmy v Česku: Co nám hrozí od vlků, medvědů a rysů?

Šelmy v Česku: Co nám hrozí od vlků, medvědů a rysů?
Sdílej
 
Začátek jara letos poznamenaly útoky medvědů na člověka. Ne u nás, ale dost blízko – na Slovensku. Divoké šelmy jsou i v Česku. Co nám hrozí nejen od medvědů, ale i od vlků a rysů? 

Jak známo, ze Slovenska se medvědi občas zatoulají i k nám. Sem tam se také v médiích objeví zprávy o navracejících se smečkách vlků nebo výskytu rysů. Je čas začít si v lese dávat větší pozor?

Vzhledem ke svým fyzickým vlastnostem samozřejmě jsou všechny tři druhy velkých šelem, které u nás žijí, potenciálně nebezpečné. Reálně nám ale v lese hrozí nesrovnatelně větší nebezpečí od vyvrktnutých kotníků, klíšťat a chybně určených hub. Daleko pravděpodobnější je i to, že nás prožene naštvaný divočák nebo zatoulaný vesnický pes, než vlk, medvěd nebo rys. Pojďme se ale na naše tři vrcholové predátory a jejich výskyt v české krajině podívat podrobněji.

Výskyt vlka v ČR •  Markéta Jedličková

Vlci, medvědi a rysi v Česku:

Vlk obecný

(Canis lupus)

Vlci z naší krajiny stejně jako rysi zmizeli na počátku minulého století, jejich návrat ale budí mnohem větší vášně než pobyt rysů. Kromě obecného strachu jsou na vině i velmi reálné konflikty mezi šelmou a zemědělci. Pohled na potrhané stádo ovcí není nic hezkého.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na 9 webech.

 

Články odjinud