Život jako na Marsu v nové základně NASA

Život jako na Marsu v nové základně NASA
Sdílej
 
V Houstonu vyrostla nová základna CHAPEA pro simulaci pobytu a života na Marsu. Čtyři dobrovolníci z NASA v ní stráví celý rok. Jak to vypadá na falešné rudé planetě?

Pokud chceme jednou žít, pracovat a stavět města na Marsu, musí se lidstvo nejprve naučit, jak snášet drsnou realitu všeho, co na nás může rudá planeta přichystat. Kromě slunečních bouří nebo technických problémů se budou muset astronauti vypořádat také s omezeným množstvím zásob, pocitem opuštěnosti a vzdáleností od domova. Na Zemi se některé z těchto věcí dají simulovat.

Nová základna CHAPEA

Johnsonově vesmírném středisku v Houstonu, odkud se řídí vesmírné lety, vznikla nová simulace marsovské základny s názvem CHAPEA (Crew Health and Performance Exploration Analog). Moduly byly vyrobené 3D tiskem a mají rozlohu 160 metrů čtverečních.

Technologie nebyla zvolena náhodou. Je velmi pravděpodobné, že lunární či marsovské základny budou vznikat právě prostřednictvím 3D tisku, a to možná i s využitím místních zdrojů. Na Marsu ale ještě nejsme, a tak NASA využila u 3D tisku „pozemský“ beton s názvem lavacrete.

Vycházky na Mars

Uvnitř modulů najdeme soukromé ubikace pro posádku, kuchyň ale také prostory pro lékařské činnosti, pěstování rostlin, fitness a odpočinek. Nechybí ani technické pracovní prostory a dvě koupelny.

K dispozici je také přechodová komora. Na druhém konci je simulace povrchu Marsu. Na podlaze pokryté červeným pískem se nachází meteorologická stanice, stroje na výrobu cihel a malý skleník. K dispozici je také běžecký pás, na kterém budou „astronauti“ chodit zavěšeni na popruzích, aby tak simulovali třetinovou gravitaci na povrchu Marsu. Běžecký pás bude využit k simulaci dlouhých výletů po povrchu ke sběru vzorků, dat nebo budování infrastruktury.

Žádná dovolená

Každodenní program bude co nejvěrněji simulovat problémy, které cesta na Mars přinese. Posádka bude mít omezené zásoby, bude pěstovat rostliny, komunikovat se Zemí, čekají ji nečekané poruchy i výstupy na povrch.

Ubikace pro posádku na marsovské základně CHAPEA •  CON, Bill Stafford / NASA

Zavřít někam skupinu lidí a simulovat let na Mars není žádná novinka. Podobných experimentů už bylo mnoho. Postupně se však mění a vyvíjí. Přichází nové technologie a poznatky, které samozřejmě ovlivňují i podobu základen. Současně se ale také zlepšuje věrohodnost simulací. V případě CHAPEA bude například využita virtuální realita.

Posádka:

  • Kelly Hastonová

  • Ross Brockwell

  • Nathan Jones

  • Alyssa Shannonová

Jak se tiskne základna NASA •  CON, Bill Stafford / NASA

První mise na „marsovské základně" CHAPEA začne v Houstonu v létě a potrvá rok. Posádku budou tvořit dva muži a dvě ženy. Velitelkou mise je Kelly Hastonová, která vedla projekty založené na kmenových buňkách a má doktorát z biomedicínských věd.

Ross Brockwell bude mít funkci palubního inženýra. Je vystudovaným stavebním inženýrem. Nathan Jones se stane lékařem. Poslední členkou první mise je Alyssa Shannonová, která bude zastávat pozici vědeckého důstojníka. Pracuje jako zdravotní sestra a dříve byla učitelkou na základní škole.

Vydejte se na Mars virtuálně:

Na rudou planetu se můžete vydat díky internetu už teď. NASA uveřejnila obří mapu s rozlišením 5 metrů na pixel a velikosti 5,7 bilionu pixelů! Skládá se ze 110 tisíc fotografií ze sondy MRO, která okolo Marsu obíhá od roku 2006. Mars můžete prozkoumat přímo v prohlížeči.

Doporučujeme se podívat i na slavné útvary, které jsou přímo v nabídce: Obří soustavu kaňonů Valles Marineris nebo krátery Gale a Jezero, ve kterých pracují rovery. Jejich dráha po povrchu je do mapy zakreslena.

Mars online prozkoumáte tady >

Šrot na Marsu: Končí další sonda

Šrot na Marsu: Končí další sonda

Orbitální stanice: Vesmírné přístavy existují už 50 let

Orbitální stanice: Vesmírné přístavy existují už 50 let

Člověk znovu na Měsíci: Kdy se začne stavět stanice Měsíční brána?

Člověk znovu na Měsíci: Kdy se začne stavět stanice Měsíční brána?

 

Články odjinud