Inspirováno přírodou: K čemu jsou dobré drony, které kopírují zvířata?

Inspirováno přírodou: K čemu jsou dobré drony, které kopírují zvířata?
Sdílej
 
Věděl to už renesanční génius Leonardo da Vinci. Živočichové a rostliny jsou nekonečnou studnicí inspirace nejen pro umělce, ale i inženýry. Jejich silné stránky se snaží kopírovat biomimetické drony. Ale k čemu je dobré, když moderní technika kopíruje zvířata?

Renesanční génius Leonardo da Vinci proslul mimo jiné tím, jak moc se ve svých vynálezech inspiroval přírodou. Nebyl v té době sám, inženýři a konstruktéři té doby na přírodu vždy nahlíželi jako velkou učitelku. Da Vinci ale bezesporu patřil mezi nejpečlivější pozorovatele přírody své doby. Například podrobně studoval ptáky, hmyz a létající ryby, aby lépe pochopil tajemství létání.

Okopíruj přírodu

Moderní konstruktéři se k přírodě obracejí i 500 let po Leonardově době. Poznatky od zvířat a hmyzu přenášejí na drony. Jejich přístup se označuje za „biomimetiku“ nebo také „biomimikry“. Znamená to, že zkoumáme zajímavá konstrukční řešení u živých organismů a zkoušíme je napodobit a využít k vývoji nových vynálezů. V tomto případě se zaměříme na drony.

Soon-Jo Chung se svým dronem BatBot •  CALTECH / UIUC, Metafly, Aquaai, WSU Photo Services, Hoang Vu Phan, MIT, City University Of Hong Kong, Chiba University

Konzultace u netopýra

Klasické vrtulové drony, třeba kvadrokoptéry, mají jednu zásadní nevýhodu. Jejich let je energeticky velmi náročný a ve vzduchu proto vydrží maximálně pár desítek minut.

Vědci z Illinoiské univerzity se proto rozhodli poučit u jednoho z nejlepších letců v přírodě: netopýra. Ti totiž efektivitou svého letu vynikají dokonce i nad ptáky. Testy v aerodynamickém tunelu prokázaly, že za to mohou hlavně jejich křídla. Jsou velmi pružná, kloubnatá a dávají tak netopýrům více letových možností, než mají ptáci. Mají tak menší odpor vzduchu a lepší manévrovatelnost.

Batman? Ne, BatBot!

BatBot je umělá kopie netopýra, jehož hlavním autorem je letecký inženýr Soon-Jo Chung. Jeho robotický netopýr váží pouhých 93 gramů, asi jako kostka mýdla. Přitom jeho lehká křídla z ultratenké silikonové membrány jsou silná pouze 56 mikronů – asi jako lidský vlas. Ale navíc mají rozpětí 30 cm.

Video se připravuje ...

VIDEO Bio není mimo! Jak biometrické drony kopírují přírodu • Zdroj: ABM

BatBot umí měnit tvar křídel díky mnoha kloubům. Napodobuje tak let skutečných netopýrů. BatBot by díky tomu mohl být užitečný tam, kde by tradiční vrtulové drony mohly narazit do objektů nebo lidí a způsobit škody nebo zranění. Technickou hantýrkou to vlastně ani není dron, ale orniton.

To znamená, že létá napodobováním přírodních procesů – v tomto případě mávání křídel.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na 9 webech.

Klíčová slova:
robotika, Leonardo da Vinci, drony
 

Články odjinud