Nejlepší dokumenty pro děti a teenagery

Nejlepší dokumenty pro děti a teenagery
Sdílej
 
Chcete vidět divočinu zblízka? Jak to třeba vypadá v Česku ve Slavkovském lese nebo až na severním pólu?  Nebo jak youtuber Kovy řeší dějiny a jak se dřív jezdilo na skejtu? Podívejte se na nejlepší dokumenty z české i světové tvorby. Vybral je pro vás absolvent katedry filmové vědy a filmový dramaturg Přemysl Martinek.

Planeta Česko

Jeden z nejdražších českých dokumentů zachycuje českou přírodu očima režiséra a kameramana Mariána Poláka a jeho dětí. Film srovnatelný s těmi nejlepšími filmy o přírodě vám ukáže českou krajinu a její faunu a flóru z nečekaných úhlů pohledu. Zdálo by se, že ta správná a dobrodružná příroda začíná až někde za mořem v Africe, ale Planeta Česko vás přesvědčí, že i za vaším domem mohou žít a růst jedinečné rostiliny a živočichové a že divočinu máte doslova na dosah ruky. Stačí otevřít oči.

Dostupný na: Aerovod

Kovy: Neobyčejný youtuber a šokující zpráva

Kovy: Neobyčejný youtuber a šokující zpráva

Kovy řeší dějiny

Nebaví vás dějepis? Nebojte, v tomhle dokumentu, jehož hlavním hrdinou je jeden z nejznámějších a nejpopulárnějších českých youtuberů, se s dějinami moc nepotkáte. Kovy se totiž vydal za vámi do škol po celé republice a ve filmu řeší to, jak se o dějinách učíte. Dozvíte se, proč je vlastně dějepis užitečný, a jak se dá učit tak, že bude bavit celou třídu. Film spíš pro starší kluky a holky, kteří se nebojí přemýšlet a hledat cesty, jak se o lidech, kteří na naší planetě a v naší zemi žili před námi, něco dozvědět a jak se z toho poučit.

Dostupný na: Česká televize

King Skate (Aerofilms)

Je možné, že váš táta někdy jezdil na skejtu. Je ale taky možné, že váš děda tady v Čechách celý tenhle sport založil. Skvělý dokument Šimona Šafránka dostal řadu cen po celém světě a hodně zábavnou formou vás zavede do minulého století, kdy se k nám tenhle sport dostal. Jenže tenkrát bylo jeho centrum v Americe a s tou jsme my moc nemluvili. Takže naši tátové a dědové sáhli po prkýnkách a kolečkách a už to jelo. Dokument je zábavnou vzpomínkou na svobodu v dobách nesvobody a na začátky dnes tolik populárního sportu a zábavy.

Dostupný na: Aerovod

Prkna do škol: Severské země učí ve školách skateboarding

Prkna do škol: Severské země učí ve školách skateboarding

Naše planeta (seriál)

Už vaše mamky a taťkové jako malí koukali na filmy režiséra a přírodovědce Davida Attenborougha, které natáčí pro britskou televizi BBC. Na Netflixu s ním připravili velký seriál o přírodě i o tom, jak se v posledních letech radikálně mění. Každý díl seriálu se věnuje jedné geografické oblasti jako džunglím, savanám, mrazivým pólům a sleduje místní koloběh života a také to, jak do něj negativně zasahuje člověk, třeba pytláctvím nebo kácením pralesů. Jeden z nejpůsobivějších dokumentů o přírodě, který je na serverech k dispozici. A ještě si procvičíte angličtinu, protože seriál je s českými titulky.

Dostupný na: Netflix

Antoine Griezmann: Zrození legendy

Fotbal si teď nějakou dobu nezahrajete. Tréninky doma taky nic moc. Tak se pojďte podívat na nový dokument o jedné z největších hvězd současného fotbalu. Antoine Griezmann hrál dlouho za klub Atletico Madrid, ale teď už je členem kádru slavné FC Barcelony. Přitom stejně jako vy začínal s fotbalem na malém hřišti za domem. Jak v sobě probudit vášeň, která vás dovede až k nejvyšším sportovním metám? Co všechno tomu musíte obětovat? A lidé okolo vás? Fascinující a osobní portrét sportovní hvězdy, který vám přiblíží svět fotbalu jako málo který jiný film.

Dostupný na: Netflix

10 nejlepších filmů, které si zamilujete

10 nejlepších filmů, které si zamilujete

Cirkus Rwanda

Asi všichni víte, že dneska už cirkusy nejsou jenom kočující maringotky se slony, tygry a akrobaty. Dneska se cirkus a akrobacie cvičí i v Sokole nebo v divadlech. Asi nejslavnější český cirkusák a herec Rosťa Novák vymyslel představení, které dalo dohromady akrobaty z Čech a z daleké africké Rwandy. Ve Rwandě se před lety odehrála strašlivá válka a Rosťovi noví kolegové jí často jako děti prožili. Taky je to země, kde se prostě žije jinak, než u nás. Představení se ale hraje v Praze, a tak na českou i rwandskou část souboru čeká mnoho překvapení a překážek, se kterými se musí vyrovnat, aby své famózní akrobatické vystoupení mohli odehrát divákům. Film o tom, jak si splnit svůj sen a jak vzácné a inspirativní může být setkání s lidmi stejné profese, kteří ale každý pocházejí z jiné strany naší planety.

Dostupný na: Aerovod

Moje 20. století

Až když je člověk starší, tak si říká, že by se mohl babičky zeptat, jaký měla život a dozvědět se, jak se žilo před padesáti, šedesáti lety. Protože jsou to právě příběhy, které nám nejlépe přiblíží historické události a nabídnou nám na ně pohled těch, na kterých nám záleží. Tenhle starší dokument režisérky Olgy Sommerové ukazuje život operní zpěvačky a divadelní herečky Soni Červené, spisovatelky Lenky Reinerové a malířky Adrieny Šimotové. Všechny tři prožily smutné události dvacátého století. Všechny během nich přišly o řadu přátel i členů rodiny. Ale jejich vyprávění je spíš o radosti, kterou zažívali a o tom, jak jim ani ty největší překážky nebránily žít svůj život tak, aby dával smysl.

Dostupný na: Česká televize

Krajinou domova I a II (seriál)

Seriál České televize nás provede celými Čechami a Moravou. Ukáže vám místa, o kterých ani netušíte. Představí vám naše hory i údolí v jejich kráse a jedinečnosti. Podíváme se na Šumavu, do Slavkovského lesa nebo do Jeseníků, ale projdeme i orchidejové hory nebo skalní města. Možná tak lépe pochopíte, proč právě k nám směřují každý rok tisíce turistů, aby krásy naší země mohli objevit a zažít na vlastní oči. A když se podíváte na všech 18 půlhodinových epizod, tak toho budete vědět tolik, že bude vašim učitelům přecházet zrak.

Dostupný na: Česká televize

Na co dívat v karanténě? Nejlepší seriály pro děti a teenegery

Na co dívat v karanténě? Nejlepší seriály pro děti a teenegery

Filmoví superhrdinové: Harley Quinn je víc než sebevražedný Joker nebo Deadpoool v sukních

Filmoví superhrdinové: Harley Quinn je víc než sebevražedný Joker nebo Deadpoool v sukních

Marvel: Filmy a seriály, vše, co se chystá

Marvel: Filmy a seriály, vše, co se chystá

 

Články odjinud