Jak hrát na cestách? Vyzkoušeli jsme konzole do ruky

Jak hrát na cestách? Vyzkoušeli jsme konzole do ruky
Sdílej
 
Jsou lehké, skladné, s displejem a zastanou funkci mnohem větších a výkonnějších herních zařízení. A hlavně díky nim můžete hrát i na cestách! Vyzkoušeli jsme nejlepší konzole do ruky od Nintendo Switch, přes Steam Deck a PlayStation Portal, až po Asus ROG Ally!

Většina lidí má hry spojené především s monitory počítačů a velkými televizními obrazovkami, které slouží coby zobrazovací zařízení pro konzole jako PlayStation nebo Xbox. Přitom myšlenka, že lidé si chtějí hrát i tehdy, když zrovna nejsou doma, nebo se třeba na televizi právě dívá někdo jiný, je stará už téměř 50 let. První přenosná herní zařízení se začala prodávat na konci 70. let minulého století. 

GameBoy: „Herní kluk“ z Japonska

Největší díru do světa ale s cestovními konzolemi, kterým se v angličtině říká handheldy (jde o spojení slov ruka a držet), udělala japonská firma Nintendo. Od roku 1980 prodávala konzole z edice Game & Watch. Ty se vyznačovaly tím, že v každé krabičce byla nahraná vždy jen jedna hra.

Revoluce přišla s konzolí zvanou Game Boy a její barevnou variantou Game Boy Color. Ukázalo se totiž, že o univerzální cestovní zařízení, na kterém bude možné hrát téměř cokoliv, je skutečně velký zájem. 

Handheldy jako konkurence pro telefony

Nintendo vyrábí přenosné konzole dodnes, a to se solidním úspěchem. Vždyť aktuální Nintendo Switch má se svými více než 130 miliony prodaných kusů našlápnuto k tomu stát se vůbec nejprodávanější herní konzolí historie.

Postupně se ale inspirovali i další. Třeba firma Nokia vymyslela v roce 2003 zařízení na pomezí telefonu a konzole s názvem N-Gage. Dalo by se říci, že tím předběhla historii – hraní na telefonech se totiž v dalších letech stalo naprostou samozřejmostí. Pomohl tomu i výrazný rozvoj ve velikosti a kvalitě displejů nebo výkonu mikroprocesorů. 

Pro každého hráče něco

Pozadu nezůstala ani firma Sony, která vyrábí konzole značky PlayStation. S handheldy má velké zkušenosti díky předchozím úspěšným modelům PlayStation Portable a Vita. Také úplné novince v podobě PlayStation Portal jsme se podívali na zoubek.

Na Playstation Portal je možné hrát tituly z PlayStation 5 •  Sony

Každá z konzolí, které se aktuálně prodávají, má výhody i nevýhody. A taky si na nich můžete zahrát úplně jiné hry. Není proto možné říct, že by některá byla tou úplně nejlepší. Každý si ale může vybrat svého favorita a herního parťáka na cesty. 

Přenosné herní konzole a jaká je nejlepší:

Nintendo Switch

Dlouholetým hegemonem na poli přenosných konzolí je Nintendo. Tato firma se rozhodla pro zajímavý experiment a v roce 2017 uvedla na trh tzv. hybridní konzoli. To znamená, že ji můžete připojit do televize nebo si ji vzít s sebou.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na 9 webech.

 

Články odjinud