Vesmírná podívaná: Poznejte souhvězdí Velké medvědice

Vesmírná podívaná: Poznejte souhvězdí Velké medvědice
Sdílej
 
Souhvězdí Velké medvědice najde na obloze každý a to i z centra města. Pozorovat se dá každou noc. Stačí otevřít okno a podívat se. Jaké hvězdy v něm uvidíte? Čím je souhvězdí zajímavé a jak jsou nejvýznamnější hvězdy daleko?

 

Orientovat se na noční obloze není snadné. V dnešní době existují mobilní aplikace, které vám ukáží, na co se díváte. To může pomoci především ve městě, kde je hodně světelného smogu, které pozorování ruší. Vidět jsou proto jen jasnější hvězdy, což orientaci na obloze komplikuje. Existují však snadno rozpoznatelná  souhvězdí. Jedním z nich je Velká medvědice. Občas se jí nesprávně říká Velký vůz. Jaký je mezi nimi rozdíl?

5 nej vesmírných aplikací: Výlet po hvězdné obloze a do vesmíru

5 nej vesmírných aplikací: Výlet po hvězdné obloze a do vesmíru

Souhvězdí ve znaku Švédska

Obloha je rozdělena na 88 políček, kterým říkáme souhvězdí. Můžeme to přirovnat k hranicím států. Jedním z těchto souhvězdí je také Velká medvědice. Kromě nich existují asterismy, což jsou uskupení jasných hvězd, která připomínají souhvězdí, ale nejsou to souhvězdí. Zřejmě nejznámějším asterismem je právě Velký vůz, který tvoří sedm jasných hvězd, ale jde jen o část většího souhvězdí Velké medvědice. Jedná se o tak výrazný asterismus, že se dostal i na vlajku Aljašky nebo státní znak Švédska.

Velký vůz najde na obloze každý. Stačí se podívat směrem na sever. Velká Medvědice se jako všechna souhvězdí na severní polokouli „otáčí“ kolem severního nebeského pólu. Nachází se poměrně blízko od něj, takže z našich zeměpisných šířek nikdy nezapadá.

Vlajka Aljašky •  Wikipedia

Hvězdy Velkého vozu

Názvy nejjasnějších hvězd pochází obvykle z arabštiny. Níže jsou názvy těch, které tvoří Velký vůz. V závorce je jejich vzdálenost ve světelných letech. Nejvzdálenější je Dubhe, která je od nás 123,6 let, což znamená, že dnes pozorujeme světlo, které se k nám vydalo na cestu někdy v roce 1898.

Alkaid (104 let)

Alcor a Mizar (78 let)

Alioth (82,5 let)

Megrez (80,5 let)

Phad (83 let)

Dubhe (123,6 let)

Merak (79,7 let)

Názvy hvězd v souhvězdí •  Stellarium

U hvězdy Mizar si můžete povšimnout, že je od ní velmi blízko další méně jasná hvězda. Vidíte ji? Je to oblíbený test zraku. Jmenuje se Alcor.

Souhvězdí jsou uskupení hvězd, které spolu jinak nesouvisí. V tomto případě tomu tak ale není. Jedná se o dvojhvězdu. Obě hvězdy jsou od sebe vzdálené něco přes jeden světelný rok. Pouhým okem sice vidíme dvě hvězdy, ale ve skutečnosti jich je šest!

Mizar je čtyřhvězda. Dva páry hvězd obíhají okolo sebe a lze je pozorovat v dalekohledu. Před pár lety se pak zjistilo, že ani Alcor není sám a obíhá v páru s jinou hvězdou.

Souhvězdí a kresby jejich názvů •  Stellarium

Orientace na obloze

Velký vůz můžete použít k nalezení Malého vozu nebo správně Malého medvěda nebo přesněji – k Polárce. Nedaleko ní leží severní nebeský pól, jehož směrem míří zemská osa, takže se souhvězdí otáčí okolo něj. Vzhledem k tomu, že Velký vůz u nás nikdy nezapadá, severní nebeský pól a Polárka nebudou daleko! A nejsou. Stačí si najít spojnici hvězd Merak a Dubhe, která nám ukazuje přímo na Polárku. Ta se nachází asi pětkrát dál, než je na obloze vzdálenost těchto hvězd.

Žravá Mléčná dráha: 11 pohlcených galaxií

Žravá Mléčná dráha: 11 pohlcených galaxií

Galaxie

V souhvězdí Velké medvědice je velké množství galaxií. Nejjasnější je M81. Pouhým okem ji nejspíše neuvidíte, určitě ne ve městě. Je potřeba se vybavit menším dalekohledem. Galaxie je vzdálená 12 milionů světelných let.

Známá exoplaneta

V souhvězdí najdeme i zajímavou exoplanetu. Obíhá okolo hvězdy HD 80606 po hodně protáhlé dráze. Jeden oběh trvá 111 dní. Je čtyřikrát hmotnější než Jupiter.

Galaxie M81 •  NASA, ESA and the Hubble Heritage Team

Vesmír ve špičce tužky

Ve Velké Medvědici je také první z tak zvaných Hubblových hlubokých polí. Jeden z největším úspěchů Hubblova dalekohledu vznikl tak trochu náhodou.

Získat pozorovací čas na legendárním přístroji není jednoduché. Astronomové musí podat žádost a čekat na rozhodnutí komise. Občas ale dojde k mimořádné události a je potřeba jednat rychle. K tomu slouží pozorovací čas ředitele institutu, který dalekohled provozuje. V roce 1995 pozorovací čas zbyl a tak se Hubble zapojil do zajímavého experimentu.

Od 18. do 28. prosince snímkoval malou část oblohy ve Velké medvědici, ve které nejsou žádné jasné hvězdy. Část oblohy je malinká. Zakryla by ji špička tužky, pokud ji budete držet v natažené ruce. Hubblův dalekohled pořídil 342 snímků, které pak vědci složili dohromady. Je na nich zachyceno na 3000 objektů, většina z nich jsou velmi vzdálené galaxie.

Hvězda neandrtálců: Setkání před 70 tisíci lety

Hvězda neandrtálců: Setkání před 70 tisíci lety

Ztracené hvězdy: Jak se chová temná hmota?

Ztracené hvězdy: Jak se chová temná hmota?

Záhadný vzkaz z vesmíru: radiový signál Wow!

Záhadný vzkaz z vesmíru: radiový signál Wow!

 

Články odjinud