Vesmírná hračka: Testovali jsme robota, který mohl letět na Měsíc

Vesmírná hračka: Testovali jsme robota, který mohl letět na Měsíc
Sdílej
 
Do redakce ábíčka jsme si pořídili nového kamaráda. Je malý, má kola a jeho bratránek letěl na Měsíc. Robot Sora-Q je replika malého japonského roveru LEV-2. Model jsme si vyzkoušeli a podrobili přísným testům. Je to obyčejná hračka?

Po zadání „LEV-2“ do Google dostanete asi 184 000 výsledků. Není divu, svého času psali o „lvovi dvě“ redaktoři všech vědeckých časopisů. LEV-2 je totiž zkratkou pro Lunar Excursion Vehicle 2, tedy měsíční průzkumné vozidlo 2.

Takové označení nosil rover, který byl na palubě japonské soukromé sondy Hakuto-R od firmy ispace (více v rámečku Nový závod na Měsíc). Její mise? Přistát na Měsíci. K tomu však nedošlo. V dubnu 2023 Hakuto-R nezvládla přistávací manévr a rozbila se o Měsíc na kousky včetně LEV-2.

Robot Sora-Q na scéně

A teď zadejte do vyhledávače „sora-q“. Vyskočí na vás kolem 110 tisíc odkazů. Sora-Q je totiž název repliky LEV-2, kterou můžete koupit v Japonsku. Přesně to jsme udělali v redakci ábíčka a dostali jsme do rukou model, který vypadá na chlup přesně jako jeho bratránek.

Video se připravuje ...

Vyzkoušeli jsme hračku, která je zároveň lunární rover • Zdroj: ABM

 

Hliníková konstrukce váží kolem 250 gramů a průměr kol je osm centimetrů. Je vlastně stejně velký jako baseballový míč. Stačí spojit Soru s aplikací ve smartphonu a můžete prozkoumávat svět jako dálkový operátor měsíčního roveru.

K dispozici je přední a zadní kamera a na sobě nezávislá kovová kola, která pomohou sondě překonat i sypký materiál nebo výškové rozdíly. Kymácivý pohyb nebo prudký svah vyvažuje analogový stabilizační „ocásek“. Je to jednoduché, funkční a vzrušující.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na 9 webech.

 

Články odjinud