Super Mario Bros. ve filmu: Proč je to událost?

Super Mario Bros. ve filmu: Proč je to událost?
Sdílej
 
Jedna z nejslavnějších herních značek historie se vrací na stříbrná plátna. Ve filmu Super Mario Bros. nechybí kromě italských instalatérů ani legendární Donkey Kong.

Kníratí sourozenci Mario a Luigi patří mezi vůbec nejznámější postavy ze světa videoher. Moc by si přáli, aby se jejich instalatérská firma jménem Super Mario Bros. (zkratka z anglického brothers – bratři) stala tou nejváženější v celém New Donku. Ne, to není překlep, právě tak se jmenuje herní verze proslulé metropole New York. Mario a Luigi se občas ale přichomýtnou k nějakému úkolu, který je nad jejich síly. Taková je i zápletka filmového trháku, který vstoupil do českých kin ve čtvrtek 6. dubna 2023.

Mario strká nos, kam nemá

Hned na začátku Mario a Luigi neopatrně vlezou do podezřele vypadající zelené trubky. Ano, přesně do té, kterou moc dobře znáte, pokud jste hráli některou z desítek videoher s Mariem od společnosti Nintendo. Po několika vteřinách cesty se oba ocitnou ve fantastických světech, jenže každý úplně jinde.

Mario je ten šťastnější z oblíbené dvojice, dostane se totiž do Houbového království (v originálním znění Mushroom Kingdom), kde vládne sympatická princezna Peach a se všemi nesnázemi pomáhá roztomilý kapitán Toad a další příslušníci jeho druhu.

Kdo je tady padouch?

Nový animovaný film Super Mario Bros. má na svědomí studio llumination. Právě zde v minulosti vznikla oblíbená, nápaditá a pořádně trhlá série Já, padouch. A o náležitého padoucha nebude nouze ani v případě aktuálního filmu ze světa Super Mario. Na scénu se totiž vrací zlý Bowser, který je křížencem želvy a draka, ale zároveň nese výrazné antropomorfní rysy (podobá se člověku).

Právě v Bowserově spálené zemi vyletí ze zeleného toboganu Luigi a je okamžitě zajat dalšími záporáky, které proradný král nalákal na dobyvačné výpravy do okolních říší.

Nemotorný Mario

Ani v Houbovém království ale všechno není tak růžové, jak se na první pohled může zdát. Bowser se chce totiž princezny Peach zmocnit všemi možnými prostředky a donutit ji, aby si jej vzala za manžela.

Mario má proto šanci zabít dvě mouchy jednou ranou: Uchránit svou čerstvou oblíbenkyni Peach před hrozícím nebezpečím, a především osvobodit bráchu Luigiho z Bowserova vězení. Jenže jak to má udělat, když doteď pouze opravoval rozbité kohoutky, z výšek se mu dělá trochu šoufl a od přemýšlení vždycky byli ti ostatní kolem?

Jako na konzoli Switch

Dále už příběh filmové novinky nebudeme vyzrazovat a zaměříme se zejména na to, jak se povedlo kouzlo světa Super Mario převést do filmové podoby. Právě tady totiž snímek, na němž se významně podílel také původní tvůrce Maria, sedmdesátiletý Šigeru Mijamoto, naprosto exceluje. Všechny herní prvky vypadají přesně tak, jak si je fanoušci pamatují z her na konzoli Switch – od ikonických cihlových plošinek přes duhovou dráhu až po okřídlené Paragoomby.

Hlasy slavných herců

Velkým lákadlem jsou v případě Super Mario Bros. ve filmu herci, kteří se zhostili namluvení hlavních i vedlejších postav. V České republice se snímek v kinech objevuje v obou variantách, takže si můžete vybrat český dabing i titulky. Originální znění zajistili například Chris Pratt (známý ze sérií Strážci Galaxie a Jurský svět), Anya Taylor-Joyová (seriál Dámský gambit) a také legendární komik Jack Black, který se zhostil velmi poptávané role Bowsera.

V dabované verzi zazní například herci Martin Písařík (Mario), Robert Hájek (Luigi), Dušan Kollár (Bowser), Ondřej Brousek (Donkey Kong) či Ivana Korolová (Peach).

Japonský národní poklad

Firma Nintendo si od spolupráce se studiem Illumination a společností Universal Studios slibuje, že Super Mario Bros. ve filmu dokáže oslovit jak mladší diváky, tak i jejich rodiče, kteří zejména v zahraničí na videohrách ze světa Super Mario vyrůstali a znají je nazpaměť.

Protože celá série původně vznikla v Japonsku, bude film určitě mimořádně úspěšný i v celé východní Asii. Zejména pro Japonce je totiž Mario tak trochu národním kulturním dědictvím, asi jako v Polsku Zaklínač a u nás třeba herní série Mafia. Konkurovat mu snad může jen ježek Sonic od firmy SEGA.

Vtipná televizní reklama

Velmi originálně se podařilo pojmout i propagaci. Například v USA se během Super Bowlu (finále národní ligy amerického fotbalu), což je vůbec nejsledovanější televizní událost roku, promítala fiktivní reklama na instalatérské služby Super Mario Bros. V ní si zákaznice chválí, že jediné, co u ní Mario a Luigi nevyčistili, byl bankovní účet. Firma má i fiktivní webovou stránku www.smbplumbing.com, na které se může zasmát kreativitě marketingové oddělení každý, kdo vládne dobrou angličtinou.

Další nové herní filmy

Adaptace populárních videoher se v kinech objevují čím dál častěji. V mnoha případech jsou to povedená a zábavná díla – ať už jde o animáky (např. Angry Birds ve filmu, Ratchet a Clank: Strážci galaxie či už zmiňovaná série Ježek Sonic) nebo hrané filmy (Tomb Raider, Uncharted). V současnosti se připravuje i řada televizních seriálů, třeba na motivy her a sérií jako Minecraft, Horizon, Gran Turismo. Filmaři si konečně všimli, že i hry nabízejí úžasné světy a zajímavé příběhy. Tak na viděnou v Houbovém království!

Proměna princezny Peach:

Zachraňuje Maria jako superhrdinka

Příběh většiny počítačových her ze světa Super Mario je velmi podobný. Princeznu Peach, do které je Mario zamilovaný, unese zlotřilý Bowser. Úkolem hráče je vysvobodit ji ze spárů tohoto hlavního záporáka. Jenže doba se mění a princezna Peach se tak v novém filmu sama stává superhrdinkou, která musí občas „zachránit zadek“ Mariovi.

Taková proměna její postavy rozdělila fanoušky série na dva nesmiřitelné tábory. Jedni tvrdí, že jde o nesmyslnou odchylku od předlohy a chtějí zpět bezbrannou a možná i trochu hloupou Peach. Ti druzí naopak připomínají, že už bylo na čase, aby svět Super Mario získal i holčičí superhrdinku, která se umí postarat sama o sebe.

Superbratři Super Mario Bros.

První pokus o filmového Maria

Téměř přesně přes 30 lety, konkrétně v květnu roku 1993, měli diváci v kinech poprvé šanci vidět film s Mariem a Luigim v hlavních rolích. A protože úroveň počítačové animace na počátku 90. let byla úplně jiná než dnes, šlo o hraný film. Postavičky z legendárních videoher od firmy Nintendo přitom v Česku v té době téměř nikdo neznal, a tak se u nás snímek promítal až o rok později pod kuriózním názvem Superbratři. Fanoušci si ho připomínají zejména proto, že většina scének může dnes působit až trochu komicky. Je to zkrátka film místy tak špatný, až je neuvěřitelně dobrý!

Lego Super Mario: Z herní konzole do světa stavebnic

Lego Super Mario: Z herní konzole do světa stavebnic

Donkey Kong: Nejslavnější videoherní opice slaví 35 let

Donkey Kong: Nejslavnější videoherní opice slaví 35 let

Ježek Sonic: Stějně slavný jako Mario nebo Mickey Mouse

Ježek Sonic: Stějně slavný jako Mario nebo Mickey Mouse

 

Články odjinud