První film natočený ve vesmíru je tady

První film natočený ve vesmíru je tady
Sdílej
 
První film natočený ve vesmíru má premiéru na Zemi. Skoro tříhodinové ruské drama se jmenuje The Challenge (Vyzov) a vznikala na Mezinárodní vesmírné stanici ISS. Sleduj video.

Už před dvěma lety se proslýchalo, že herec a kaskadér Tom Cruise zřejmě plánuje natočit první hraný film ve vesmíru. Zřejmě kvůli tomu jednal s Elonem Muskem, který se měl zapojit prostřednictvím vesmírné firmy SpaceX. A chybět u toho prý neměla ani NASA.

Projekt nebyl v plánu jako další díl filmové série Mission: Impossible, ale působil reálně. Vždyť kdo jiný, by se měl stát prvním hercem ve vesmíru, než jedna z největších a nejambicióznějších hvězd v Hollywoodu - s bohatými zkušenostmi s šílenými kaskadérskými kousky?

Nemluvě o tom, že James Cameron (Avatar: The Way of Water, Titanic) poprvé oslovil Cruise s touto myšlenkou skoro před dvěma desetiletími. Ale Tom Cruise se nakonec prvním hercem ve vesmíru nestal. Možná proto, že udeřila pandemie nemoci Covid, mu prozatím ujel vlak. Nebo spíš uletěla raketa.

Rusové první ve vesmíru

První film natočený ve vesmíru vznikl v ruské produkci. Drama The Challenge (rusky Vyzov) se natáčelo na Mezinárodní vesmírné stanici ISS. Příběh dlouhý 2 hodiny a 44 minut líčí dobrodružství lékařky (hraje ji Julija Pěresild), která dostává za úkol operovat vážně nemocného kosmonauta na stanici.

Režisérem filmu je Klim Šipenko, který natočil dobové drama Saljut-7 o problémech s ruskou orbitální stanicí v roce 1965. Rusko ho vyslalo spolu s herečkou Julijí Pěresild na ISS v říjnu 2021. Natáčení tam trvalo 12 dní.

Premiéra prvního filmu natočeného ve vesmíru proběhla na Zemi v ruském hlavním městě Moskva. U nás se uvedení filmu zatím nechystá, situaci určitě komplikuje i válka na Ukrajině.

Orbitální stanice: Vesmírné přístavy existují už 50 let

Orbitální stanice: Vesmírné přístavy existují už 50 let

Harry Potter na MAX: Nový seriál je jistý

Harry Potter na MAX: Nový seriál je jistý

Hvězdné války nikdy neskončí: O čem budou další Star Wars?

Hvězdné války nikdy neskončí: O čem budou další Star Wars?

 

Články odjinud