Jak experimentovat s LEGO? Na návštěvě v muzeu Brick Corner

Jak experimentovat s LEGO? Na návštěvě v muzeu Brick Corner
Sdílej
 
Ábíčko strávilo den v nové interaktivní expozici Brick Corner a dozvědělo se, jak experimentovat s LEGO nebo jak se fotí legendární stavebnice.

Obchodní centrum Šestka nedaleko pražského letiště láká na velmi zajímavou novinku. V jeho prostorách se nedávno otevřela expozice nazvaná Brick Corner, což bychom do češtiny mohli přeložit jako Koutek kostek.

Jenže množství originálních modelů i aktivit, které si tu můžete užít, napovídá, že jde spíše o pořádný kout. Navíc takový, který má ambice se v příštích letech dále rozrůstat a svádět návštěvníky, aby se za kostičkami stavebnice LEGO pravidelně vraceli. 

Fantastické LEGO světy

Muzeum stavebnice LEGO s modely si v Praze otevřela rodina Čejkových, která nás po něm také provedla. Petr Čejka původně stavěl skutečné domy, v posledních letech ale našel životní vášeň ve stavění modelů. Svěřil se nám při tom, že nechce tvořit reálné stavby jako české hrady a zámky, ale spíše pomoci navrátit děti i dospělé do oblíbených fantasy vesmírů. Od Star Wars přes Piráty z Karibiku, Harryho Pottera až po Sherwoodský les Robina Hooda

Perspektiva na fotce s Darth Vaderem je trikem na diváka s cílem vizuálně sjednotit měřítka modelů •  Tomáš Saran

Kouzelné kostky

Právě obří LEGO model Bradavic, který vznikal rok a čtvrt, patří mezi chlouby muzea. Kromě vstupního nádvoří a věže zde najdeme také nádherný interiér Velké síně, v níž se odehrává kouzelnická hostina se všemi myslitelnými detaily. Ty ale koneckonců najdeme ve všech dalších modelech v Brick Corner, ať už jde o pirátskou zátoku nebo osvícený model města, ve kterém se pravidelně střídá den a noc. Obsahuje neuvěřitelných 135 tisíc kostiček a jeho stavba zabrala 1260 hodin. 

Plnou parou vpřed

Zaujalo nás také vlajkové kolejiště od Milana Hory, jež je jediným velkým modelem v muzeu, který nestavěli Čejkovi. Prohánějí se po něm vlaky v historickém nátěru Českých drah i zahraniční lokomotivy. A co více – návštěvníci mohou usednout za virtuální dispečerský pult a pustit se do řízení provozu. Jen o kousek dál se nachází horská dráha nebo obří bagr, jehož ovládání rozhodně není pro úplné začátečníky.

Děti i dospělí popustí uzdu vlastní kreativitě •  Brick Corner

Po kolejišti ze stavebnice LEGO se prohánějí vlaky, které mohou návštěvníci ovládat •  Brick Corner

Interaktivní zážitek

Prohlížet si jednotlivé modely je samozřejmě fajn, ale jsou to právě interaktivní stanoviště, která celý zážitek z Brick Corner posouvají na novou úroveň. Návštěvníci si tak mohou postavit vlastního robota a soutěžit ve střelbě na terč, vyzkoušet schopnost rychle reagovat, nebo uspořádat závody vlastnoručně postavených LEGO autíček. I my jsme se při nich přiučili, do jaké míry mají fyzikální zákony, ale také všudypřítomný prach na kolečkách, vliv na výsledek na cílové čáře.

Specialitou je kreativní koutek, ve kterém se nachází jen několik málo druhů kostek červené barvy. Toto omezení paradoxně podporuje kreativitu, protože si nemůžeme pomoci barvami nebo netradičními tvary. 

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na 9 webech.

 

Články odjinud