Nový král druhohorních mořských plazů: Ještě větší, než jsme se báli?

Nový král druhohorních mořských plazů: Ještě větší, než jsme se báli?
Sdílej
 
Ve Velké Británii byl objeven možná největší známý mořský dravý plaz. Jeden obří obratel a část fosilní čelisti z Přírodopisného muzea v Londýně ukazují na dávnou existenci možná ještě větších pliosauridů, než jsme si v hrůze představovali.

V průběhu druhohorní éry dominovali souším převážně populární dinosauři, v tehdejších mořích a oceánech ale vládli jiní obří plazi. Ti největší a nejobávanější patřili mezi pliosauridy (Pliosauridae), tedy do jedné ze dvou hlavních skupin plesiosaurů.

Tito draví mořští plazi nebyli dinosaurům blízce příbuzní, někteří z nich si ale v ničem nezadali ani s obřími teropodními dinosaury, jako byl proslulý Tyrannosaurus rex. Objevy obřích čelistí, obratlů a dalších částí koster už v minulosti ukázal, že největší z pliosauridů dosahovali rozměrů středně velkých velryb a patřili tak k vůbec největším dravým živočichům všech dob.

Pliosaurid  velký jako modrá velryba

V roce 1999 byl uveden dnes již slavný televizní trikový dokument Putování s dinosaury, v němž se objevil také pliosaurid Liopleurodon, žijící v období jury na území dnešní západní Evropy.

Největší pliosauridi byli tak velcí, že se i obří druhohorní žraloci snadno stávali jejich kořistí •  Vladimír Rimbala

Jeho uvedené rozměry byly ohromující – délka kolem 25 metrů a hmotnost až 150 tun, čímž se velmi blížil současné největší známé velrybě plejtvákovi obrovskému (Balaenoptera musculus).

Zanedlouho ale paleontolog David Martill přišel s přehodnocením svého vlastního přemrštěného odhadu a ukázal, že zástupci druhu Liopleurodon ferox ve skutečnosti dosahovali délky „jen“ asi 7 metrů a hmotnosti kolem 3300 kilogramů.

Hledá se rekordman

V roce 1985 byla v mexickém státě Nuevo León objevena fosilie pliosaurida, který dostal přezdívku „příšera z Aramberri“. Původně byla délka tohoto záhadného mořského obra starého asi 140 milionů let odhadována na úžasných 15 až 18 metrů, později však byla snížena na „pouhých“ 10 až 11 metrů.

Podobná pověst obestřela také obřího pliosaurida, známého jako „Predátor X“, objeveného na Špicberkách v Severním ledovém oceánu. Tento pozdně jurský obr měl být dlouhý kolem 15 metrů, dnes je mu však vzhledem k odhadované délce lebky 2 až 2,5 metru kladeno spíše 10 až 12 metrů.

Přetahování o tuny

V současnosti se tak o pomyslný titul největšího pliosaurida přetahují rody Pliosaurus a Kronosaurus (v obou případech činí délka nejméně 11 metrů a hmotnost je odhadována asi na 12 až 19 tun), ještě větší je ale letos publikovaný objev z britského Abingdonu. Tento pliosaur totiž mohl být dlouhý až 14,4 metru a vážil by výrazně přes 20 tun!

Jeden obří obratel a část fosilní čelisti z Přírodopisného muzea v Londýně ukazují na dávnou existenci možná ještě větších pliosauridů – druhý jmenovaný mohl být dlouhý kolem 15,1 metru a vážil údajně až 32 tun – při délce autobusu by tedy vyvážil například šest dospělých slonů!

Osobnosti časopisu ABC

Článek patří do série textů od známých a významných osobností, které v dětství na časopisu ABC vyrostly a nyní se staly špičkami ve svém oboru. Jeho autorem je známý popularizátor paleontologie Vladimír Socha.

K dalším osobnostem, které napsali články pro tištěné i online ábíčko, patř ředitel Zoologické zahrady hl. města Prahy Mirolsav Bobek, vědec z Geofyzikálního ústavu Akademie věd Petr Brož nebo experimentální archeolog a ředitel Archeoparku pravěku Všestary Radomír Tichý.

VIDEO 200 let od objevu dinosaurů:

Video se připravuje ...

VIDEO 200 let od objevu dinosaurů a anime robot Mirokai • Zdroj: ABM

Suchozemské velryby: Existovali dinosauři těžší než největší kytovci?

Suchozemské velryby: Existovali dinosauři těžší než největší kytovci?

10 gigantů: Monstra z pravěkých moří

10 gigantů: Monstra z pravěkých moří

VIDEO 200 let od objevu dinosaurů a anime robot Mirokai

VIDEO 200 let od objevu dinosaurů a anime robot Mirokai

Autor

Vladimír Socha

 

Články odjinud