Na ČVUT v Praze postavili raketu: Míří ke hvězdám

Na ČVUT v Praze postavili raketu: Míří ke hvězdám
Sdílej
 
Na půdě Českého vysokého učení technického se konečně realizuje dlouho odkládaná myšlenka na vývoj studentské rakety. Jmenuje se Illustria, pohání ji motor Medusa a ČVUT s ní míří ke hvězdám. Ábíčko bylo u toho, když startovala.

„Plocha vyklizena?“ 

„Go!“

„Dopadový prostor?“

„Go!“

„Letový prostor?“

„Go!“

Další a další dotazy létají nad betonem letiště v Beznu u Mladé Boleslavi. Odpovědí je vždy „Go!“ Tedy: Vše je v pořádku, pokračujte. Hlasy se ozývají od skupiny 15 lidí, kteří stojí kolem počítačů na jedné straně ranveje pro malá letadla.

Na straně druhé – v bezpečné vzdálenosti 300 metrů – se tyčí 12metrová ocelová konstrukce, ke které je na kolejnicích připevněna raketa. Jmenuje se Illustria a studenti z ČVUT mají poprvé možnost zjistit, jestli se vznese a dosáhne požadovaného apogea (nejvzdálenějšího bodu od Země) jednoho kilometru.

Zvládne to?

Raketu inspirovala ESA

Ještě než se to dozvíme se ale vydejme o tři roky zpátky. Právě tehdy se na půdě Českého vysokého učení technického začala realizovat dlouho odkládaná myšlenka na vývoj studentské rakety.

Mohla za to soutěž Czech Rocket Challenge, ve které organizátoři s podporou Evropské kosmické agentury (ESA) vyzvali studenty středních a vysokých škol, aby postavili raketu a s dodaným motorem ji dostali do vzduchu. 

Cimrman na scéně... v ČVUT

Tým z ČVUT  pojmenovaný CTU Space Research to zkusil a podpořen výsledky následně vyslal do výšky 32 kilometrů meteorologický balon, pod kterým byla zavěšena krabička s nápisem I NEED SOME SPACE – POTŘEBUJI VESMÍR (v angličtině space znamená prostor i vesmír).

Přípravy na start české rakety z ČVUT v Beznu •  CTU Space Research/ČVUT

Uvnitř se nacházel minipočítač vlastní výroby, který logoval průběh letu. Podle slavného fikčního vynálezce Járy Cimrmana ho studenti pojmenovali Cimrman Mini. Cimrman se tak osvědčil, že zůstal se studenty až do současnosti a jeho čtvrtá generace namísto pod balonem sedí v raketě Illustria.

Dvakrát nej…

Nepředstavujte si to ale tak, že raketu studenti koupili v online obchodě a následně jen upravili pro vlastní potřeby. Celá konstrukce je jejich vlastní. Celek se skládá z několika válcovitých členů o průměru 16 centimetrů, které u sebe drží spojky.

Tubusy jsou vyrobené z podélně vinutých uhlíkových vláken, které zvyšují odolnost rakety, ale zároveň mají tu nepříjemnou vlastnost, že ruší rádiové spojení při komunikaci s velínem.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na 9 webech.

 

Články odjinud