Hračky v ABC: Codex Naturalis, poznámky Harryho Pottera, sluchátka Niceboy HIVE Podsie 3

Hračky v ABC: Codex Naturalis, poznámky Harryho Pottera, sluchátka Niceboy HIVE Podsie 3
Sdílej
 
Codex Naturalis je krásná logická hra s nádechem středověku a v praktickém cestovním balení. Díky poznámkovému setu Harryho Pottera si složíte kouzelné vlaštovky jako z filmu. A co česká bezdrátová sluchátka Niceboy HIVE Podsie 3, vyplatí se? Vyzkoušeli jsme za vás! Čtěte recenze časopisu ABC.

Hračky v ABC č. 17/2022:

KARETNÍ HRA

Codex Naturalis: Vytvořte encyklopedii

Ve středověku existovaly tzv. kodexy, mohutné bichle psané učenci nebo mnichy v klášterech. Šlo o předchůdce encyklopedií, do kterých se zaznamenávalo tehdejší vědění o léčbě těla, o různých zemích a městech nebo znalosti o přírodě. Právě poslední příklad inspiroval tvůrce Codex Naturalis.

Barevná příroda

Stanete se autory vašeho vlastního přírodního kodexu. Obrazně řečeno budete do knihy zaznamenávat znalosti ve čtyřech skupinách: hmyz, houby, rostliny a zvířata. Ve hře to vypadá tak, že každému ze čtyř témat odpovídá jedna barva karet. Samotné karty pak mají různé efekty. Některé přinášejí vítězné body, jiné zase nabízejí zdroje na vykládání dalších karet.

Je na vás, jakou cestu si zvolíte. Někdo se zaměří na vytvoření zvířecí encyklopedie, díky čemuž bude mít dostatek zdrojů na vyložení nejsilnější zvířecí karty. Někdo naopak bude rovnoměrně sbírat houby, hmyz, zvěř i květiny, takže sice nedosáhne na nejlépe bodované karty, ale zase bude mít zdroje na vykládání všech čtyř barev a v každém kole bude mít co hrát. Ale to hráči, kteří se rozhodli pojmout knihu jedním směrem, můžou jen se štěstím.

Úkoly můžou rozhodnout

Navíc jsou ve hře skryté i viditelné úkoly. Například máte složit karty určité barvy do nějakého tvaru nebo získat co nejvíce zápisů v kodexu k jednomu druhu. Jakmile někdo dosáhne dvaceti bodů, je hra ukončena, vítěz však může být někdo jiný.

Karty jsou nádherně ilustrované, připomínají středověké iluminace (předchůdce ilustrací) a navíc jsou roztomile malé, takže se celá hra vejde do krabičky menší, než je školní penál. Codex Naturalis je proto perfektní hra na cesty nebo třeba na tábor.

SHRNUTÍ: Krásná logická hra s nádechem středověku a v praktickém cestovním balení.

ZAPŮJČIL: Mindok


ZÁPISNÍK

Harry Potter: Poznámkový set

Pod trochu nudným názvem Harry Potter Poznámkový set se do Česka dostal zápisník, díky kterému si můžete i vy složit magické vlaštovky, které v knihách a filmech používalo Ministerstvo kouzel. Jak říkal Arthur Weasley, dříve měli úředníci na posílání zpráv sovy, ale kvůli té špíně všude okolo přešli raději na čistší papírové vlaštovky.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na 9 webech.

 

Články odjinud