Záhada hlavolamu: Seriál s Rychlými šípy baví už půl století

Záhada hlavolamu: Seriál s Rychlými šípy baví už půl století
Sdílej
 
Jestli existuje v naší zemi nějaká nestárnoucí klasika, jsou to bez debaty Rychlé šípy z pera Jaroslava Foglara. Příběhy o tom, co všechno prožívá pětičlenný oddíl, byly ve své době revoluční a i dnes se do nich začtete během prvních pár řádků. Kromě proslulých komiksů byly Rychlé šípy i hlavními hrdiny Stínadelské trilogie. Ta představuje knižní protiváhu veselým komiksovým příhodám.

Vítejte ve Stínadlech

Rychlé šípy prozkoumávají zapovězenou čtvrť Stínadla a rozkrývají její temnou a tajemnou historii. Nejslavnější je první díl Záhada hlavolamu. Dočkal se dokonce fantastického seriálového zpracování. Loni jsme slavili přesně 50 let od jeho vzniku. Má devět dílů a sleduje partu Rychlých šípů od chvíle, kdy náhodou zaslechnou zmínku o záhadném rébusu, kterému se říká ježek v kleci.

Záhadný ježek v kleci

Kluci se rozhodnou vydat do Stínadel, aby se o něm dozvěděli víc. Brzy odhalí, že ježka v kleci vlastnil zámečnický učeň Jan Tleskač. Setkají se s Vonty a zjistí, že se blíží volba Velkého Vonta. O titul se ucházejí dva adepti. Kromě toho se zapletou do odhalování staré vraždy, tajemství úžasného létajícího kola i maskovaného hrdiny.

Stínadla z naší vystřihovánky v ABC č. 25/2020 jsou pouze částí tehdejších filmových kulis •  ABC

Tajemná čtvrť

Jak vznikla samotná Stínadla? Autor příběhu Jaroslav Foglar to nikdy neprozradil. Jelikož ale žil v Praze, můžeme předpokládat, že se inspiroval právě starým pražským městem. Tvoří ho labyrint křivých uliček, průchodů, dvorků, věží a kostelů. Dnes se tu jen těžko někdo ztratí, protože je plné turistů a všelijakých atrakcí. Dříve se v něm ale vyznal jenom ten, kdo tady žil.

Návrhy pro budování Stínadel v barrandovských studiích pro natáčení seriálu Záhada hlavolamu •  Pavel Dobrovský

Seriálová Stínadla

Na počet románové trilogie dokonce místní obyvatelé pojmenovali jednu uličku na Starém Městě. Seriálová Stínadla ovšem vznikla hlavně v kulisách barrandovských studií a hostivařských ateliérech. Přesto tu lze zahlédnout několik slavných pražských míst – například kostel sv. Jakuba, Týnskou nebo Havelskou ulici. Pokud v televizi natrefíte na tenhle seriál, určitě mu dejte šanci. Pořád má svůj šarm a spousta věcí platí i po několika generacích.

Vystřihovánky v časopisu ABC č. 25/2019

Vystřihovánky v časopisu ABC č. 25/2019

Město jako přízrak: Za Foglarem na výstavu

Město jako přízrak: Za Foglarem na výstavu

Hvězdné války nikdy neskončí: O čem budou další Star Wars?

Hvězdné války nikdy neskončí: O čem budou další Star Wars?

 

Články odjinud