Plovoucí lunapark: Ikona moří vypluje už brzy

Plovoucí lunapark: Ikona moří vypluje už brzy
Sdílej
 
Největší výletní loď světa láká na desítky atrakcí i prohlídky karibských ostrovů. Jak bude vypadat plavba v lunaparku postaveném přímo na zaoceánském parníku?

Nová výletní loď s názvem Icon of the Seas (Ikona moří) na přelomu roku přepíše desítky různých rekordů a získá titul pro největší výletní loď na světě. V průběhu nadcházející turistické sezony, která v Karibiku trvá od prosince do dubna, přivítá návštěvníky doslova z celé planety. Ti si už dnes mohou zarezervovat svou týdenní plavbu na zaoceánské lodi vedoucí po nejatraktivnějších destinacích v Karibském moři.

Příběh o zrodu obřího plavidla je tak kosmopolitní, jak jen může být. Výletní loď Icon of the Seas postavila loděnice Meyer ve finském městě Turku pro norsko-americkou společnost Royal Caribbean. Jejím domovským přístavem bude Miami v americkém státě Florida, avšak popluje pod vlajkou Baham, kde bude registrována na přístavní správě v hlavním městě Nassau.

Jděte se klouzat na plovoucí lunapark!

Že se vám z toho všeho zamotala hlava? To je v případě Icon of the Seas tak trochu účel. Hostům se totiž rozhodně zamotá hlava při návštěvě jedné z desítek skluzavek, toboganů a dalších vodních i suchozemských atrakcí.

Celé plavidlo je koncipováno jako jakýsi plovoucí lunapark, na kterém zábava nikdy nekončí a hosté se mohou oddávat všemožným radovánkám během doby, kdy loď cestuje mezi karibskými přístavy. Součástí korábu je 7 bazénů včetně největšího zavěšeného „nekonečného“ bazénu na světě, 9 vířivek nebo umělá surfařská aréna.

Výletní loď: Ideální místo pro každého

Celá zaoceánská výletní loď je rozdělená do celkem 8 čtvrtí. Královská promenáda slouží k pořádání kulturních akcí, Vodní dóm je obří diskotéka na přídi, kde je i vnitřní bazén. Po vzoru New Yorku najdeme uprostřed lodi Centrální park se vzrostlými stromy, speciálně pro dospělé je určena Čtvrť límečků s těmi nejdražšími pokoji i restauracemi.

První návštěvníky uvítá největší výletní loď Icon of the Seas po Vánocích •  Royal Caribbean

Pro relaxaci slouží klidná umělá pláž s názvem Úkryt, aktivní odpočinek si užijí děti i dospělí na Ostrově chillu. Poslední dvě čtvrti jsou zároveň ty nejzábavnější: Je to Surfařská zóna a Ostrov vzrušujících zážitků.

Zastávka v opravdovém aquaparku

Pokud by výletníkům nestačily atrakce na lodi nebo exkurze do destinací, které navštěvuje (patří mezi ně například ostrovy Svatý Martin a Svatý Tomáš), má pro ně firma Royal Caribbean řešení. Na soukromém ostrově CocoCay na Bahamách totiž postavila svůj vlastní zábavní park zvaný Perfektní den.

Návštěvníci zde mohou chytat bronz na skutečných plážích s bílým pískem, vyzkoušet některý z desítek toboganů, proletět se horkovzdušným balonem nebo si zaplavat v bazénu s umělým vlnobitím.

Chytré ekologické technologie

Obří výletní lodě ale čelí i časté kritice, a to hned z několika důvodů. Infektologové například upozorňují, že jde o ideální prostředí pro exponenciální šíření nakažlivých chorob, což se ukázalo při pandemii nemoci covid-19. Environmentální aktivisté zase bojují proti spalování fosilních paliv za účelem zábavy.

Čtvrť Úkryt je určena hlavně pro dospělé •  Royal Caribbean

Komu by chyběly videohry, může navštívit arkádovou hernu •  Royal Caribbean

Icon of the Seas pohání celkem 6 motorů na zkapalněný zemní plyn (LNG), který je, snad s výjimkou jaderného pohonu, nejšetrnějším palivem, které mohou lodě této velikosti používat. Až 93 % veškeré vody se produkuje přímo na lodi pomocí biologické čističky vod a odsolování.

Zaoceánské plavidlo má například i speciální systém, který by měl zabránit tomu, aby se mezi jednotlivými ostrovy v nádržích převážely ryby a další živočišné druhy, které v cílové destinaci nepatří mezi původní. Nová vlajková loď flotily tak asi nikdy nepřestane probouzet údiv i rozpaky zároveň.

Fakta o Icon Of The Seas:

Kapacita: 7600 pasažérů

Posádka: 2350 členů

Cena výroby: 28 miliard Kč

Hmotnost: 250 800 tun

Délka: 366 metrů

Šířka: 65 metrů

Výkon: 67,5 MW

Cestovní rychlost: 22 uzlů

Počet palub: 20

Počet restaurací: 40

Počet barů: 15

Počet kajut: 2805

Druhů kajut: 28

Prohlédněte si paluby největší zaoceánské výletní lodi Icon of the Seas:

Sky Cruise: Obří létající hotel

Sky Cruise: Obří létající hotel

Nejukrutnější horské dráhy světa

Nejukrutnější horské dráhy světa

Námořní obři a nej kuriozity: Vládcové oceánů

Námořní obři a nej kuriozity: Vládcové oceánů

Letadlová loď USS Gerald R. Ford: Chlouba amerického námořnictva

Letadlová loď USS Gerald R. Ford: Chlouba amerického námořnictva

 

Články odjinud