Peníze v kapse 16: Budete investovat?

Peníze v kapse 16: Budete investovat?
Sdílej
 
V minulém díle jsme se zabývali tím, na co se můžeme těšit, až budeme dospělí. A ještě u toho zůstaneme. Řeč bude o investicích – o tom, že můžete vložit své peníze do něčeho, co vám v budoucnosti přinese zisk. Investovat se dá do všeho možného. Chcete vědět, jak na to?

MINULE Na co se můžete těšit 

Klasické investice jsou akcie, zlato nebo třeba nemovitosti. Někteří lidé investují také do umění, sbírky známek nebo sběratelských figurek anebo třeba Lega. Za nějakou částku je koupíte, počkáte, až stoupnou na ceně, a pak je se ziskem prodáte. Zní to dobře? Jenže investování není tak docela pro každého.

Spoření versus investování

Nejde o to, jak vysoký bude váš příjem, investovat můžete i pár stovek měsíčně. Důležitější je, jak jste způsobilí v zacházení s penězi a jakou máte finanční disciplínu. Pokud nebudete umět vyjít se svým příjmem, mít finanční rezervu pro nečekané události a být schopni pravidelně spořit, raději s investicemi vyčkejte. Na rozdíl od "obyčejného" šetření na spořicích produktech totiž při investování není zisk jistý. Investor může dostat víc, než kolik vložil (a víc než na spořicím produktu), ale také méně. S případnou ztrátou musí počítat, a pokud ji utrpí, nesmí ho to nějak zásadně ohrozit.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na 9 webech.

 

Články odjinud