Vesmírná mise Inspiration4: Turisté sami ve vesmíru a na Netflixu

Vesmírná mise Inspiration4: Turisté sami ve vesmíru a na Netflixu
Sdílej
 
Čtyři turisté strávili na oběžné dráze tři dny bez profesionálního astronauta. Ukazují tak cestu pro komerční lety do vesmíru. Společnost SpaceX udělala obrovský krok ve vesmírné turistce. Toto dobrodružství mapuje také seriál s názvem Odpočítávání: Vesmírná mise Inspiration4 na Netflixu.

Obrovský krok ve vesmírné turistce udělala společnost SpaceX. Na oběžnou dráhu vyslala 16. září 2021 čtyřčlennou posádku amatérů, které nevedl žádný profesionální astronaut. Posádka před startem prošla výcvikem, ale kosmickou loď řídili zaměstnanci mateřské společnosti na dálku. Mise nesla jméno Inspiration4 a trvala tři dny. Její dobrodružství mapuje také seriál s názvem Odpočítávání: Vesmírná mise Inspiration4 na Netflixu.

Kosmická turistika: Vesmírná loď Starship pro 100 lidí

Kosmická turistika: Vesmírná loď Starship pro 100 lidí

SpaceX použila Crew Dragon

Celou misi zajistila SpaceX. Její raketa Falcon 9 odstartovala 16. září z Mysu Canaveral z rampy 39A, ze které dříve startovaly raketoplány a ještě dříve mise Apolla, a to včetně Apolla 11. Na vrcholu rakety byla kosmická loď Crew Dragon, kterou SpaceX postavila pro NASA. Jejím úkolem je dopravovat do vesmíru posádku Mezinárodní kosmické stanice (ISS), ale SpaceX ji může využít i pro účely vesmírné turistiky. Jakmile Crew Dragon dosáhne oběžné dráhy a přiblíží se k ISS, otevře se kryt, pod kterým je mechanismus pro připojení ke stanici.

Mise Inspiration4

Při misi Inspiration4 nebylo připojení potřeba, protože se ke stanici neletělo. SpaceX ho proto nahradila skleněnou kopulí, ze které měla posádka lepší výhled na Zemi než z malých oken kosmické lodě. A výhled to byl v jistém ohledu vzácný. Loď Crew Dragon dosáhla oběžné dráhy ve výšce 585 km, což je o 160 km výše, než obíhá ISS. Pokud odmyslíme lety Apolla k Měsíci, spočítali bychom mise do podobné výšky na prstech jedné ruky.

Start turistů do vesmíru uvidíte i v mini sérii Odpočítávání: Vesmírná mise Inspiration4 na Netflixu •  SpaceX

První člověk s protézou ve vesmíru

Hlavním aktérem mise byl podnikatel Jared Isaacman, který ve svých šestnácti letech založil firmu Shift4 Payments pro zpracování finančních plateb. Jedním z cílů mise je vybrat peníze a propagovat činnost Dětské výzkumné nemocnice St. Jude, která se nachází v Memphisu v americkém státě Tennessee. Nemocnice se věnuje vážným onemocněním dětí. Podpora nemocnice ovlivnila i složení posádky.

Skleněná kopule vesmírné lodi Crew Dragon speciálně upravené pro potřeby mise Inspiration4 •  SpaceX

Na palubě letěla devětadvacetiletá asistentka lékaře Hayley Arceneauxová, která se v nemocnici léčila jako dítě a dnes v ní pracuje. Stala se prvním člověkem s protézou ve vesmíru. Třetí člen reprezentuje „velkorysost“. Měl jim být vítěz charitativní tomboly, které se zúčastnilo 72 000 lidí. Skutečný vítěz nakonec z osobních důvodů neletěl a své místo přenechal kamarádovi Christopheru Sembroskimu, který se tomboly také zúčastnil. Čtvrtou členkou posádky se stala Sian Proctorbylová. Shift4 Payments ji vybrala prostřednictvím soutěže, která odměnila nejlepší obchodní nápad s využitím své technologie.

Axiom pošle turisty k ISS

Posádka složená z turistů se na palubě věnovala i jednoduchým zdravotním experimentům. Měřila EKG, hladinu kyslíku v krvi, srdeční frekvence atd. Cílem bylo zjistit, jak let do vesmíru působí na osoby, které neprošly běžným výcvikem pro astronauty. Celé dobrodružství mapuje seriál s názvem Odpočítávání: Vesmírná mise Inspiration4 na Netflixu.

K přistání došlo po necelých třech dnech v noci na neděli 19. září našeho času. Už nyní se chystá další turistický let, i když trochu jiný. Společnost Axiom chystá lety turistů na ISS. Využije loď Crew Dragon. Na rozdíl od Inspiration4 má být na palubě i profesionální astronaut. První start je naplánován na leden.


Crew Dragon

Crew Dragon letěla s lidmi poprvé teprve v květnu 2020. Inspiration4 byla čtvrtým letem lodě s posádkou. Do vesmíru se vydala konkrétně kapsle Resilience, která letěla podruhé. Vloni v listopadu dopravila na ISS čtyřčlennou posádku a po 167 dnech u stanice se s ní také vrátila zpět na Zemi.

Co nahradí ISS? Soukromá orbitální stanice Axiom?!!

Co nahradí ISS? Soukromá orbitální stanice Axiom?!!

ABC uvádí speciál Vesmír

ABC uvádí speciál Vesmír

Na oblohu pal! Družice by do vesmíru mohla vystřelovat obří centrifuga

Na oblohu pal! Družice by do vesmíru mohla vystřelovat obří centrifuga

 

Články odjinud