Vesmír v počítači: Virtuální planetárium i reálný přehled kosmického smetí

Vesmír v počítači: Virtuální planetárium i reálný přehled kosmického smetí
Sdílej
 
Vesmír může mít ve svém počítači, mobilu nebo tabletu každý, kdo má zájem. Díky internetu a různým počítačovým programům se dnes můžete snadno podívat na to, co nám létá nad hlavou, nebo prozkoumat planety mimo Sluneční soustavu. Nenechte si ujít přehled nejzajímavějších „vesmírných" webů od virtuálního planetária Stellarium po sledování kosmického smetí nebo asteroidů v reálném čase.

Stellarium: Virtuální planetárium

Web: www.stellarium.org/cs

Stellarium je nepochybně nejznámější domácí virtuální planetárium, které vám pomůže v orientaci na obloze. Ke stažení je zdarma a navíc v češtině. Po spuštění nabízí základní ovládání pomocí dvou lišt, které se objeví po najetí myší dole a vlevo dole. Nastavit lze datum, místo pozorování, hledat objekt na obloze, vykreslit tvary souhvězdí a spoustu dalšího.

Stellarium je nepochybně nejznámější domácí virtuální planetárium •  Stellarium.org

V nastavení můžete načíst katalogy hvězd a podívat se tak i na méně jasné hvězdy. V nastavení také najdete zásuvné moduly pro přidání přeletů družic nebo komet a planetek. Může se to hodit třeba ve chvíli, kdy je na obloze okem viditelná kometa nebo hledáte konkrétní objekt.

Ve Stallariu lze libovolně cestovat v čase. Můžete si tak předem nasimulovat průběh zatmění Slunce nebo se podívat na oblohu třeba za dob Karla IV.

5 nej vesmírných aplikací: Výlet po hvězdné obloze a do vesmíru

5 nej vesmírných aplikací: Výlet po hvězdné obloze a do vesmíru

Družice a vesmírné smetí

Web: http://stuffin.space

Aplikace Stuff in Space nabízí v reálném čase přehled takřka všeho alespoň trochu většího, co se pohybuje po oběžné dráze Země. Nejedná se pouze o funkční družice, ale i o ty už dávno nefungující, trosky vesmírných stanic a další.

Jednotlivé barvy představuji typy objektů: satelity (červené), vyhořelé stupně raket (modře) a kosmické smetí (šedě). Nejedná se pouze o animaci. Pokud na některý objekt kliknete, uvidíte jeho označení i další údaje.

Aplikace Stuff in Space nabízí v reálném čase přehled takřka všeho alespoň trochu většího, co se pohybuje po oběžné dráze Země •  stuffin.space

Dále můžete hledat konkrétní družice – Mezinárodní vesmírná stanice je ukrytá pod názvem prvního modulu Zarya. Když si najdete na mapě Českou republiku, uvidíte, co nám zrovna letí nad hlavou.

Pomozte vědcům: Hledejte černé díry, asteroidy nebo mimozemšťany

Pomozte vědcům: Hledejte černé díry, asteroidy nebo mimozemšťany

Asteroidy nad vaší hlavou

Web: asterank.com/3d

Sluneční soustava je plná větších i menších asteroidů. Nejvíce z nich se nachází mezi Marsem a Jupiterem, ale další se pohybují také okolo Země. Asterank všechny simuluje v interaktivním zobrazení.

Vpravo si můžeme nastavit datum i rychlost pohybu zvolených objektů a na samotné adrese asterank.com pak lze hledat konkrétní asteroidy. Na adrese planetky.astro.cz v části Planetky naleznete asteroidy s českými jmény. Můžete se na ně pak v aplikaci podívat.

Asterank simuluje asteroidy v interaktivním zobrazení •  asterank.com

Protože některé firmy by chtěly v budoucnu na asteroidech těžit kovy a minerály, pracuje aplikace i s odhadem jejich hodnoty asteroidu v dolarech.

Eyes on the Solar System

Web: eyes.nasa.gov

Eyes on the Solar System je super aplikace přímo od NASA. Po stažení menšího souboru se můžete přímo v internetovém prohlížeči pustit do prohlídky Sluneční soustavy. Program spusťte v režimu Advanced.

Podívat se z blízka můžete nejen na kosmické sondy, ale také na planety, měsíce, asteroidy, komety a další. Výběr cíle je možný pomoci tlačítka Destination nebo lze na objekt kliknout levým tlačítkem myši.

Pokud na objekt kliknete pravým tlačítkem, můžete třeba měřit vzdálenost dvou těles ve vesmíru. Po výběru Measure Distance From stačí myší vybrat druhý objekt. Výsledný údaj o vzdálenosti je v mílích, vidíme také rychlost tělesa (třeba sondy vůči Zemi) a to, jak dlouho letí mezi objekty světlo nebo signál.

Vesmírní pionýři: Kam až se dostaly kosmické sondy?

Vesmírní pionýři: Kam až se dostaly kosmické sondy?

Eyes on Exoplanets

Web: exoplanets.nasa.gov/eyes-on-exoplanets/

Aplikace Eyes on Exoplanets slouží pro sledování exoplanet (planet mimo sluneční soustavu). Po spuštění se hned můžete podívat na přehlídku největších (largest), nejmenších (smallest), extrémních (extremes) nebo podivných (weirdest) exoplanet.

Vizualizace jsou pouze představou vědců, nejedná se o skutečný vzhled. Po výběru exoplanety se ale můžete podívat na planetu, planetární systém, jejíž je součástí, porovnat to vše se Zemí či Sluneční soustavou nebo si nechat zobrazit obyvatelnou oblast (habitable zone). To je taková vzdálenost od hvězdy, kde by mohly být podmínky pro existenci vody v kapalném skupenství. Aplikace toho umí samozřejmě více.

Hledejte mraky na Marsu: Do vesmíru kvůli tomu letět nemusíte!

Hledejte mraky na Marsu: Do vesmíru kvůli tomu letět nemusíte!

Exotické exoplanety: Cizí světy u cizích hvězd

Exotické exoplanety: Cizí světy u cizích hvězd

Virtuální výlet do vědeckých a technických muzeí světa

Virtuální výlet do vědeckých a technických muzeí světa

 

Články odjinud