Lego House: Z Prahy do Dánska za kostkami ze stavebnice

Lego House: Z Prahy do Dánska za kostkami ze stavebnice
Sdílej
 
Vyrazili jsme z Prahy do Dánska, kde stojí Lego House. Je určen všem, kteří si chtějí rozvíjet tvořivost a vyzkoušet možnosti učení pomocí hry s kostičkami Lega. Jak to vypadá v dánském domově kostky?

První dojem, když jsem vystoupil z autobusu uprostřed dánského městečka Billund na náměstí Ole Kirka, byl: „To vypadá jako stavba z velkých kostek Lega. To jsem zvědav, co bude uvnitř?“ Ole Kirk Christiansen, po kterém se náměstí nazývá, byl dánský truhlář, zakladatel Lega.

Lego House nebo také Home of Brick (Domov kostky) stojí určitě za to navštívit. Na 12 000 m² plochy najdete mnoho příležitostí obdivovat tvorbu fanoušků Lega, hrát si, vymýšlet a tvořit. Interaktivní expozice jsou určeny pro všechny děti, teenagery i dospělé.

Lego House z kostek

Lego House je sestaven z jednadvaceti obřích kostek lega, které balancují jedna na druhé a fasáda je pokryta obkladem, který připomíná klasické lego kostky 2 x 4. V rozlehlé vstupní hale naleznete pokladny, šatny, vstup do expozice, prodejnu, kavárnu, restauraci s robotickou obsluhou, jsou tu vystavené různé lego artefakty.

Tak rychle dovnitř. Určitě vás hned upoutají detaily, které jsou inspirovány legem: šatní skříňky, schodiště obložené barevnými obdélníky, a dokonce i v kavárně naleznete na stolcích květiny z Lega.

Modely všeho druhu

První expozice je Strom tvoření, obří cedr vysoký 15 metrů, postavený z kostek Lega, kde jsou na jednotlivých patrech větví vystaveny různé tematické modely. Nechybí ani opičky s dánskými vlajkami. Nemůžu se vynadívat. Nejvíce se mi líbí modely s tematikou techniky a zejména letů do vesmíru.

Hurá za legosaury

Schodiště nás v druhém patře dovede do sálu dinosaurů, kterému se oficiálně říká Mistrovská galerie. Nadšenci tu postavili tři velké tyranosaury z různých kostek. Jeden je z Dupla, druhý z kostek Lego SEM a třetí z Lego Technics. Velké dinosaury doplňují menší modely.

Osvětlené jsou střešními světlíky, takže celý sál vypadá jako kdybychom byli v obří bílé Lego kostce, do které jde světlo spojovacími výstupky. Na konci sálu je vidět na vodopád z Lega, kde jsou hromady kostek pro hraní. Nevím, na co se dívat dřív, jestli na vodopád nebo tyranosaury. Průvodce mě musí pohánět vpřed.

Lego House = 21 opravdu velkých kostek lega •  Lubomír Macek, © Lego House

Lego House z ptačí perspektivy •  Lubomír Macek, © Lego House

Koncert v Modré zóně

Expozice jsou rozděleny na Žlutou zónu, kde se můžete pomocí Lego kostek vyjádřit, což rozvíjí emoční schopnosti, na Modrou zónu, ve které řešíte problémy a zvládáte výzvy, na Zelenou zónu, která stimuluje vaše sociální schopnosti, a na Červenou zónu, která podporuje vaši tvořivost.

A hlavní úkol, který v Modré zóně dostaneme, je oživit městečko pomocí správné kombinace bloků k bydlení, zábavě, zeleně a výroby. Tak se v týmu vrháme tvořit jednotlivé domovní bloky ve městě tak, aby obyvatelé města byli spokojeni. Když jsou spokojení, tak se shromáždí na místním stadionu a začne tam rockový koncert.


Návštěva v české Lego továrně na minifigurky:

Video se připravuje ...

byli jsme tam! • Zdroj: ABC

Přispívám co nejrychlejší tvorbou výrobních bloků ze žlutých kostek, lidé ve městě musí někde pracovat, aby měli z čeho žít, ne? Ostatní přispívají tvorbou modrých obytných bloků, zelených bloků s parky a najednou, a to už máme všechny bloky ve městě postavené, se obyvatelé, kteří do té doby běhali po vznikajících ulicích, opravdu sejdou na stadionu a hraje hudba. Naneštěstí musíme dál.

Další zóny

V Zelené zóně jsou velké modely měst a lidského osídlení. Úkolem je hledat scény z různých filmů, které jsou zde skryté. Modely se stále doplňují a vylepšují. Ve Žluté zóně dostaneme za úkol vytvořit lego postavičku, vybereme mu jednu ze čtyř emocí, postavičku naskenujete a objeví se na obrazovce, kde tančí v rytmu hudby podle výběru vaší emoce. To, že si můžete vymyslet a vyrobit rybu do akvária nestíháme, vidíme jen akvárium a pokračujeme dál.

Vytvoř si lego rybu a vypusť ji do akvária •  Lubomír Macek, © Lego House

Já a můj dinosaur

Úkol v Červené zóně je jednoduchý: vytvořit dinosaura ze šesti základních kostek. Dokážete si představit, kolik různých kombinací můžete sestavit ze šesti základních kostek? Svého dinosaura si opět naskenujeme a dostáváme suvenýr v podobě balíčku se šesti červenými kostičkami 2 x 6 a pamětní kartičkou s obrázkem vytvořeného dinosaura, jeho jménem a kódem.

Kombinace kódu z této kartičky a ze vstupního náramku pak můžete doma na počítači získat nahrávky toho, co jste vytvořili v digitální oblasti jako ryby, figurku pro časopis, tančící postavičku a podobně.

V prodejně si můžete nakoupit modely •  Lubomír Macek, © Lego House

Konec začátku

A jsme u konce prohlídky. Užil jsem si ji, příště potřebuji aspoň celý den, během hodiny s průvodcem jsme vyzkoušeli jen část toho, co Lego House nabízí. Rychle jsem si na závěr prohlédl ještě historickou expozici i s původními dřevěnými výrobky ze začátků Lega.

A Lego House nabízí například celý den se čtyřmi kamarády a s hodinou triků a ripů ke stavbě modelů z lega od zkušeného lego designéra, nebo celý den v zákulisí pro fanoušky, či dokonce třídenní návštěvu včetně návštěvy rodného domu zakladatele, továrny na výrobu kostek, ukázky práce a postupů designérů Lega. Ty dvě poslední exkurze už jsou pro rok 2023 vyprodány.

90 let s LEGO: Nejoblíbenější stavebnice slaví narozeniny

90 let s LEGO: Nejoblíbenější stavebnice slaví narozeniny

Nejdivnější LEGO Jurský park servíruje hovínko dino rozměrů

Nejdivnější LEGO Jurský park servíruje hovínko dino rozměrů

Pán stavebnic: Jedno LEGO vládne všem

Pán stavebnic: Jedno LEGO vládne všem

 

Články odjinud