Vystřihovánky v ABC č. 3/2021

Vystřihovánky v ABC č. 3/2021
Sdílej
 
V časopisu ABC č. 3/2021 najdete papírový model figurky vikingského bojovníka a vystřihovánku expedičního náklaďáku ze sci-fi série Coral Explorer. Tady jsou návody na slepení, návodné kresby a informace, kde si ábíčko můžete koupit.

Koupit časopis ABC s vystřihovánkami >

Vikingský bojovník

Nájezdník ze severských germánských kmenů

9. stol. př. n. l.

Jako vikingové jsou označováni obyvatelé skandinávských zemí a severu Evropy. Ve skutečnosti si slovo „viking“ spojujeme s válečníky. Touha získat úrodnější půdu hnala obyvatele severu na moře a do cizích zemí, kde se střetávali s jinými kulturami i náboženstvím a získali pověst krutých nájezdníků.

Nebyli to však jen lupiči. Vikingové byli také skvělými námořníky se špičkovými loděmi – drakkary. Při cestách osídlili Island, Grónsko a dokonce objevili Ameriku dávno před Kolumbem. Obchodovali i s Arábií.

Pokud bojovali, tak většinou pěšky a poměrně na lehko. Nejčastější zbraní byla sekera a kulatý štít. Brnění, meč či přilbu si mohl dovolit jen ten nejbohatší, většinou náčelník, zvaný jarl. Navzdory rozšířené pověře nenosili moc přilby a už vůbec ne rohaté! I když ve své době budili hrůzu, jejich kulturní odkaz přežívá dodnes.

Foto:  Roland Havran

Přípravné práce

1. Před stavbou se rozhodněte, jestli si figurku postavíte plně pohyblivou, anebo napevno v libovolné pozici. Stavba napevno je jednodušší a model obsahuje pouze několik drobných složitějších detailů. Kloubový model bude vyžadovat více trpělivosti a pečlivosti. Postupujte podle návodu!

2. Ke stavbě modelu si připravíme ostré nůžky, lepidlo, pravítko, nožík na rýhování hran, vodové barvy pro retušová- ní, špejli a běžná kulatá párátka pro spoje.

3. Místa, která se musí zakapat lepidlem a nechat zaschnout, jsou v návodné kresbě (dále jen NK) označena piktogramem v červeném kroužku.

Vystřihovánka zdarma ke stažení: Výzbroj vikingského bojovníka

Vystřihovánka zdarma ke stažení: Výzbroj vikingského bojovníka

Návod na slepení vystřihovánky

ZÁKLADNÍ FIGURKA

TĚLO A NOHY

1 Začneme sestavením trupu 1, do něhož připravíme otvory a zatím odložíme.

2. Pokračujeme nohama. Do stehen 2 (2×) připravíme otvory. K jejich spodním částem přilepíme části kolen 3 (2×) s otvory. Dále sestavíme druhé části kolen 4 (2×) a k jejich spodním částem připevníme lýtka 5 (2×). Dospod přilepíme chodidla 6 (2×).

Sestavíme krk 7 a k němu připojíme hlavu 8. Do obou dílů připravíme otvory. Vytvarujeme obličej 9 a připevníme nos 10. Vousy můžete libovolně zastřihnout.

RUCE

Všechny díly si zatím jen připravíme, nespojujeme je!

1 Začneme rameny 11 (2×) a spojovacími kroužky 12 (2×). Ruce sestavujeme odspodu. Vytvarujeme a sestavíme dlaně 13 (2×). Připravíme předloktí 14 (2×) a jisticí kroužky 15 (2×). Do obou dílů zhotovíme otvory.

2. Pokračujeme lokty 16 (2×) a k nim připojíme spojovací trubičky 17 (2×), necháme dobře proschnout. Následují horní části paží 18 (2×), do nichž zhotovíme velké otvory, a připravíme díly 19.

Foto:  Roland Havran

SESTAVENÍ FIGURKY

Podle kreseb ve vystřihovánce nařežeme spoje z párátek.

1. Nejdříve sestavíme nohy. Spojíme stehna s lýtky v koleni a zakápneme zvenku lepidlem. Po proschnutí celé nohy vsadíme do trupu a spojíme kyčelními spoji, které zakápneme lepidlem.

2. Dále prostrčíme trupem ramenní spoje. Na oba konce nasuneme ramena (rukávy) 11 a oba konce zajistíme kolečky 12, zakápneme lepidlem a necháme proschnout. Do dlaní 13 vsadíme spojovací tyčky a zakápneme lepidlem.

Po zaschnutí je nastrčíme do předloktí, zajistíme kolečky 15 a zakápneme lepi- dlem. Celé části spojíme s lokty loketní- mi spoji a opět zakápneme. Nyní nastrčíme celky do dílů 18 a zajistíme kolečky 19.

Dbejte, aby spoj zůstal pohyblivý! Hotové ruce už stačí jen nasunout do ramenou 1, zajistit spojem a zakápnout lepidlem.

3. Připravíme krční spoj. Můžeme jej nasunout do trupu a zakápnout lepidlem. Po zaschnutí lze nechat hlavu i přilbu volně nasazovací.

Vystřihovánky v ABC č. 18/2020

Vystřihovánky v ABC č. 18/2020

VÝZBROJ

1. Začneme tvarováním horní části přilbice 1, připojíme závěs 2. Křížem na přilbici umístíme dva pruhy 3 tak, aby pruh od nosu dozadu překrýval pruh od ucha k uchu. Vyřízneme otvory pro oči v masce 4 a přilepíme ji na přilbici.

2. Pokračujeme brašnou z dílů 5 a 6. Oba díly zevnitř natřete tmavou barvou. Přehnutím vytvoříme pouzdro na nůž 7 a přibližně na střed trupu umístíme koncovku opasku 8.

3. Spojíme popruh na meč 9 a připojíme k němu přehnuté pouzdro na meč 10. Celek lze nasadit figurce přes rameno. Meč 11 a nůž seax 12 přehněte, nechte proschnout a vystřihněte.

Oba by měly pasovat do pouzder. Podle NK i kresby ve vystřihovánce si ze špejle připravte dvě topůrka a poté na ně přehnutím přilepte čepele seker 13, 14.

4. Štít z dílů 15 a 16 doporučujeme podlepit. Poté v obou dílech vyřízněte otvory a do žlutého čela štítu vlepte kovový střed štítu z dílů 17, 18. Z druhé strany přilepte díl 15 a na zadní stranu rukojeť 19 i řemen 20. Řemen z druhé strany natřete hnědou barvou a zavěste figurce na záda.

FINÁLNÍ PRÁCE

Zaretušujte hrany modelu vodovkami. Přečnívající spoje můžete obrousit pilníčkem a zabarvit vodovkami. Vikinga můžete vylepšit kožešinovým pláštěm přes ramena.

SÉRIE: Postavy

AUTOR: Roland Havran

NÁROČNOST: 3/3

Foto:  Jan Rükr

Expediční sklápěč BR-EX

Coral Explorer

Dopravu hlušiny vznikající v pásu za harvestorem (vystřihovánka vyšla v časopisu ABC č. 8/2020) přepravuje sklápěč BR-EX (Beta Rufus – expediční verze) na místa, která jsou pro expedici Coral explorer potřeba.

Z přesátého a vydrceného materiálu je možné vytvořit val, případně zabezpečit zasypáním různé stavby nebo s pomocí pojiva vystavět kryt nebo sklad. Kvůli důrazu na levné místní planetární materiály a jejich využití má BR-EX v expedici zásadní roli.

Přípravné práce

Čárkovaná čára značí ohyb rubu vystřihovánek k sobě, čerchovaná čára značí ohyb rubu vystřihovánek od sebe.

Foto:  Jan Rükr

Návod na slepení vystřihovánky

1. Slepte rám vozu 1. Na rám nalepte přední tažná oka 2 (2×) a panel s předními

světly 8.

2. Na horní část rámu 1 nalepte kabinu složenou z dílů přetlakové chodby 3, zadního panelu 4, kokpitu 5, motoru 6 a pomocného chlazení 7.

3. Na levou stranu rámu 1 nalepte levé přední kolo 13, nádrž 9 a závěs 11 s koly 14, 15. Na pravou stranu rámu 1 nalepte pravé přední kolo 16, nádrž 10, závěs 12 s koly 17, 18.

4.  Na zadní stranu rámu 1 nalepte zadní světelný panel 19 se zástěrkami 20 a 21. 5  Slepte korbu ze spodního dílu 22, levého boku 23 a pravého boku 24. Do celku vlepte úložnou plochu korby 25, na její stěnu nalepte kšilt korby 26 s čidlem 27.

Vytvořenou korbu spojte s rámem sklápěče pomocí špejle délky dílu 28, kte- rá je po provlečení skrze přísluš- né díly zalepená na obou koncích (viz návodná kresba).

SÉRIE: Sci-fi

AUTOR: Jan Rükr

NÁROČNOST:2/3

Koupit časopis ABC s vystřihovánkami >

Vystřihovánky v ABC č. 2/2021

Vystřihovánky v ABC č. 2/2021

Vystřihovánky v ABC č. 1/2021

Vystřihovánky v ABC č. 1/2021

Vystřihovánky v časopisu ABC č. 24/2020

Vystřihovánky v časopisu ABC č. 24/2020