Vývoj hradu 14: Návrat hradů

Vývoj hradu 14: Návrat hradů
Sdílej
 
"Zchátralé zdi hradu byly odedávna opředené hrůznými pověstmi."

MINULE Pevnosti nového věku

V čase raného středověku nebylo nikdy jisté, kdy soupeřící království nebo sousední kmeny vytáhnou proti sobě do války. Proti vpádu nepřítele nebylo možné bránit celé království a lidé proto často hledali útočiště v hradbách bývalých římských měst nebo v palisádou chráněných hradiscích. Později si začali králové a jejich vazalové stavět menší opevněná sídla. Nejstarší český kamenný hrad Přimda byl založen kolem roku 1121. Také královské hrady Landštejn, Buchlov nebo Křivoklát postavené začátkem 13. století můžeme pokládat za jedny z nejstarších u nás.

Ale které české hrady jsou naopak ty nejmladší?

V novogotickém duchu je postaven i nejmladší český zámek Hrádek u Nechanic. Dokončen byl až roku 1857 •  Profimedia.cz

Vypálený hrad

Zřícenina nejmladšího hradu na našem území se nachází na úpatí Krušných hor. Hrádek Freudenstein byl postaven v letech 1516–17 pro šlechtice Štěpána Šlika a měl chránit těžbu v blízkých jáchymovských stříbrných dolech. Po dobytí švédskými vojsky za třicetileté války ovšem zbyly z malého hradu jen dvě vypálené věže. Za nejmladším dosud stojícím hradem tedy musíme jinam. Najdeme ho v Novém městě nad Metují, přestože ho dnes již nelze spatřit v původní podobě. Městský hrad z roku 1501 byl totiž záhy přestavěn na pohodlný renesanční zámek.

Bouzov je příkladem novogotické stavby inspirované německými hrady •  archiv NPÚ

Romantická móda

Na hradech se sice bydlelo až do konce 18. století, ale žádné další se již nestavěly. Jejich údržba se nevyplácela, chátraly a většina se proto postupně změnila v ruiny. Hradní zdivo si pak rozebrali sedláci z okolí na stavbu vesnických chalup. Středověké hrady přesto zažily svůj návrat. V první polovině 19. století přišel do módy romantismus – umělecký a literární směr, který vyvolal vlnu zájmu o rytířské příběhy, pověsti a okultismus. Šlechta začala napodobovat středověkou architekturu. Mnohé zámky tak zpětně získaly vzhled gotického hradu s lomenými okny, hranatým cimbuřím a věžicemi. Zdánlivě vrcholně středověký hrad Bouzov byl proto do své současné historizující podoby přestavěn až v roce 1895.

Umělá zřícenina Janův hrad z roku 1801 až 1808 je součástí rozlehlého parku zámku Lednice •  Profimedia.cz

Umělé zříceniny

Zříceniny hradů začaly být vyhledávány básníky a prvními turisty. Vedle čínského nebo egyptského pavilonu tak začala být vítaným doplňkem rozlehlého zámeckého parku i hradní ruina. A pokud zrovna nebyla po ruce, nechala si ji šlechta jednoduše postavit. Takovou umělou zříceninou je třeba Janův hrad poblíž zámku Lednice nebo kopie skotského hradu Carlingford nedaleko Prašivic. Zcela exotickou zvláštností je potom novodobá ruina starověké egyptské hrobky v parku zámku Veltrusy.

PŘÍŠTĚ Tajemství hradních zřícenin


Vystřihovánka k seriálu

V ABC č. 25/2018 pokračuje vystřihovánka vývoje hradu. Renesanční zámek Hohenburg byl během třicetileté války poničen a vypálen. Na konci 18. století se ovšem celé město Vysoký Brod proměnilo v bastionovou pevnost a zámek byl přestavěn na vojenská kasárna a žaláře.


Kočičí plemena: Norská lesní kočka, tajemná micina Vikingů

Kočičí plemena: Norská lesní kočka, tajemná micina Vikingů

Co znamenají bonusové titulkové scény ve filmu Shazam!?

Co znamenají bonusové titulkové scény ve filmu Shazam!?

Arachnoid VR vypustil do centra Prahy obří pavouky

Arachnoid VR vypustil do centra Prahy obří pavouky

Zapište si Festival ABC: 13. 4. 2019!

Zapište si Festival ABC: 13. 4. 2019!

 

 

 

 

 

 

Články odjinud